Власенко впевнений, що для закриття справи ЄЕСУ не обов'язкова присутність Тимошенко

Поділитися
Захисник екс-прем'єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив, що згідно з вимогами чинного кримінально-процесуального законодавства, намір суду розглянути клопотання у присутності екс-прем'єра не відповідає закону.

Суд може розглянути клопотання екс-прем'єра України Юлії Тимошенко про закриття справи про зловживання корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) і за відсутності екс-прем'єра, переконаний захисник Сергій Власенко.

"Це (намір суду розглянути клопотання у присутності екс-прем'єра - ред.) не відповідає вимогам чинного кримінально-процесуального законодавства. Суд міг це зробити на підготовчій стадії процесу за відсутності Юлії Володимирівни", - сказав він.

Він нагадав, що захист вимагав розглянути клопотання Тимошенко про закриття справи ЄЕСУ на засіданні суду у вівторок.

"Захист вимагав розглянути клопотання Юлії Володимирівни, оскільки Верховним судом України 11 листопада 2005 р. зазначена кримінальна справа вже закривалася прокуратурою, законність цього закриття 11 листопада 2005 року була перевірена Верховним судом України. Відповідно до постанови Верховного суду, кримінальна справа була закрита законно й обґрунтовано у зв'язку з відсутністю в діях Тимошенко складу злочину відповідно до п. 2 ст. 6 КПК. Тому ми не розуміємо, що сьогодні розглядає суд. Суд розглядає це у порушенні ст. 6 Європейської конвенції з прав людини (право на справедливий суд). Суд розглядає цей п. 4 протоколу 7 до Європейської конвенції з прав людини (заборона повторно розглядати справу за одним і тим самим звинуваченням). Це грубе порушення українського і міжнародного законодавства. При цьому хочу нагадати, що суд розглядає цю справу у тому числі і з порушенням правил підсудності", - сказав С.Власенко.

Він також висловив здивування обранням дати і часу наступного засідання суду.

"Суддя... призначив слухання на 18 січня, 4 годину вечора. Я хочу нагадати, що це п'ятниця, і робочий день у п'ятницю закінчується о 16.45. Що хоче суддя Садовський розглядати 45 хвилин, мені невідомо", - зауважив С.Власенко.

Нагадаємо, держзвинувачення допускає можливість заявлення клопотання про примусову доставку екс-прем'єра України Юлії Тимошенко у харківський суд на розгляд справи ЄЕСУ.

18 грудня засідання у справі ЄЕСУ у черговий раз було перенесено через відсутність екс-прем'єра. Наступне має відбутися 18 січня 2013 року.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 року засудив Тимошенко до 7 років позбавлення свободи за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009-му році.

У Харкові проходять судові засідання ще за одним звинуваченням, інкримінованим Тимошенко, яке стосується діяльності ЄЕСУ. На цих засіданнях Тимошенко не присутня. Засідання відкладаються через стан здоров'я екс-прем'єра. Брати участь у засіданнях суду у режимі відеоконференції Тимошенко категорично відмовляється.

Тимошенко звинувачують за п'ятьма епізодами: організація заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 років шляхом незаконного отримання податку на додану вартість; замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 років шляхом незаконного отримання податку на додану вартість; несплата податку з підприємства ЄЕСУ; несплата прибуткового податку; здійснення злочину шляхом службового підроблення. !zn

Читайте також:

Тимошенко хочуть примусово доставити до суду

Суд над Тимошенко перенесли на 18 січня

Суд Нью-Йорка звільнив Тимошенко від $18,3 млн боргів

Тимошенко заявила, що Янукович підглядає за нею в душовій і туалеті

Власенко обурений вимогою знімати штани перед побаченням з Тимошенко

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі