Війна обходиться Ізраїлю в $15 млн за кожний день

Поділитися
Війна обходиться Ізраїлю в $15 млн за кожний день
Ізраїль готовий розширити масштаби військової операції проти ХАМАС у секторі Газа, хоча вона і обходиться бюджету в "кругленьку суму". Експерти підрахували кожну статтю витрат - від призову резервістів, до вартості кожної ракети, на які щодня владі країни доводиться виділяти десятки тисяч доларів, що виливаються в мільйони.

Ізраїль готовий розширити масштаби військової операції проти бойовиків ісламського руху опору ХАМАС у секторі Газа. Про це заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху на засіданні кабінету міністрів.

"Ми платимо дуже високу ціну за дії ХАМАС та інших терористичних організацій. Ізраїльська армія готова до значного розширення масштабів операції", - сказав він.

"Резервістскій збір пройшов у призначені терміни, і зараз резервісти очікують наказу про початок військових дій", - додав Нетаньяху. Він наголосив на необхідності для населення суворо дотримуватися вказівок Служби тилу, яка відповідає в Ізраїлі за забезпечення безпеки людей на випадок військових дій і природних катаклізмів.

Військова операція в секторі Газа обходиться ізраїльському військовому бюджету в $12-15 млн щодня. Таку оцінку наводить газета "Ісраель ха-Йом". Як наголошується в публікації, кожна збита ракета, випущена із сектора Газа, обходиться казні в приблизно $60 тис. - вартість двох протиракет системи "Залізний купол". Цей комплекс у первинній модифікації випускає по кожній обраній цілі відразу дві ракети. І тільки остання - п'ята батарея, оснащена вдосконаленими радаром і системою управління, - витрачає по одній ракеті на кожну перехоплену мета.

- Українцям настійно радять відмовитися від поїздок до Ізраїлю і сектора Газа

Як зазначають експерти, саме високою вартістю ракет-перехоплювачів пояснюються особливості роботи "Залізного куполу". Виявивши мету, його система управління обчислює точку падіння і дає команду на знищення тільки тих ракет, які летять у небезпечні зони. Дорого обходяться і авіанальоти, число яких вже перевалило за тисячу. Бойовий виліт винищувача-бомбардувальника обходиться армії в $130-190 тис., бойового вертольота - приблизно в $25 тис., а найбільш "економічними" є безпілотники, що "витрачають" лише $2,5 тис. за виліт.

Найдорожчою статтею витрат залишаються резервісти - виклик кожного з них на тиждень коштує майже $1,8 тис. Тому, отримавши дозвіл уряду на те, щоб поставити "під рушницю" 75 тис. людей, армія поки розіслала повістки лише на 16 тис. адрес. У той же час, визнають експерти, дати точну оцінку вартості операції "Хмарний стовп" поки неможливо, оскільки немає даних про співвідношення типів техніки в загальній кількості бойових вильотів, крім того, залишаються неврахованими та інші статті витрат, зокрема виплати компенсацій та інші втрати економіки.

Крім того, в секторі Газа ізраїльські спецназівці під прикриттям знищують палестинські боєприпаси, розташовані в підземних сховищах. Для здійснення диверсій вони одягаються, як місцеві жителі, і проникають на склади непоміченими. Метою силовиків є, в першу чергу, іранські ракети дальнього радіусу дії "Фаджр-5". Між тим, єврейська держава готується до наземного вторгнення до Гази за підтримки десанту і танків.

Обстріл Тель-Авіва став відповіддю Ізраїлю на нічні бомбардування ізраїльськими ВПС сектора Газа, які спричинили загибель людей і поранення шести журналістів. Про це заявив у Газі представник руху ХАМАС. За його словами, палестинці використовували ракети власного виробництва "Касам М75". Сирени, що оповіщають про ракетний обстріл, спрацювали близько 10:30 ранку. За даними ізраїльських ЗМІ, бойовики з сектора Гази випустили дві ракети по Тель-Авіву. Обидві були збиті системою протиракетної оборони "Залізний купол". !zn

Читайте також:

Конфлікт у секторі Газа готовий перейти в нову фазу. Ізраїль оголосив мобілізацію (ВІДЕО)

У секторі Газа заговорили про перемир'я з Ізраїлем, готовим у будь-яку хвилину почати наземну операцію

Ізраїльські військові оприлюднили відео ліквідації лідера бойового крила ХАМАС


Прем'єр Ізраїлю заявив про готовність атакувати Іран

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі