Вже 11 депутатів відкликали голоси за закон про мови

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Депутати від Партії регіонів, Народної партії, а також один народний депутат від «Нашої України» відкликають свої голоси за скандальний законопроект «Про основи державної мовної політики». Народні депутати стверджують, що були відсутні в сесійній залі під час голосування.

Народні депутати Верховної Ради України продовжують відкликати свої голоси за закон «Про основи державно мовної політики». Про це свідчать дані, оприлюднені на сайті Верховної Ради. Загальне число депутатів, які просять не зараховувати їхні голоси на підтримку мовного закону, досягло 11 осіб. Таким чином, кількість тих, хто проголосував за закон зменшилася до 237, що втім, не змінює долю закону, бо для того, щоб вважати його неприйнятим, відкликати свої голоси повинні ще як мінімум 12 депутатів.

Найбільше голосів відкликали депутати Народної партії. Катерина Ващук, Сергій Терещук, Микола Шершун, Василь Черній і Василь Шпак звернулися до ВР з проханням не враховувати їхні голоси.

Від Партії регіонів також надійшло чотири заяви з проханням не враховувати їхні голоси. Свої голоси відкликали Орест Муц, Петро Писарчук, Василь Чуднов та Юрій Полунєєв.

Ігор Палиця, що був єдиним депутатом з фракції "Наша Україна", який проголосував за закон, також просить не враховувати його голос.

Раніше також стало відомо, що картка віце-спікера Миколи Томенка проголосувала за закон без його відома.

Варто зазначити, що у Верховній Раді також є заяви депутатів, які просять зарахувати їхні голоси на підтримку мовного законопроекту. Відповідні заяви написали регіонал Анатолій Коржев і представники групи Реформи заради майбутнього Юрій Крук і Микола Трайдук.

Нагадаємо, 4 липня, народні депутати схвалили в цілому закон "Про основи державної мовної політики", що передбачає наділення регіональних мов широкими правами.

Закон був прийнятий на вечірньому засіданні, після того, як до парламенту приїхав прем'єр-міністр України Микола Азаров і провів переговори з депутатами більшості. При цьому ніяких передумов до прийняття закону не було і навіть 30-денний термін (про який раніше говорив глава фракції ПР Олександр Єфремов - ред.) розгляду проекту закону про мови в комітеті ВР ще не закінчився.

Після термінового прийняття закону під керівництвом першого віце-спікера Адама Мартинюка, яке супроводжувалося блокуванням депутатами від Партії регіонів трибуни і президії ВР, перший заступник голови фракції Михайло Чечетов заявив, що опозицію вдалося «розвести, як кошенят».

Опозиція у свою чергу заявила про незаконність прийняття закону і почала масові акції протесту.

Тепер останнє слово залишається за президентом Віктором Януковичем, який повинен підписати або ветувати закон.

Відзначимо, що 4 липня, віце-спікер парламенту Микола Томенко подав у відставку з займаного поста. Відразу ж після нього заяву про відставку зробив і глава Верховної Ради Володимир Литвин. !zn

Читайте також:

Чотири депутати фракції Литвина відкликали свої голоси за мовний закон

У Донецьку вимагали позбавити громадянства Кивалова і Колесниченка

На Литвина могли «натиснути», щоб він передумав не підписувати закон про мови, - Гриценко

Опозиція буде продовжувати акцію протесту, поки не будуть виконані її вимоги

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі