Wikileaks: Ізраїль вже знищив ядерні об'єкти Ірану. Справжня мета удару - нафта

Поділитися
© zhaba.ru
Нова порція викриттів від сайту Wikileaks свідчить, що Ізраїль вже знищив всю наземну ядерну інфраструктуру Ірану. «Вся ця кампанія про «давайте бомбити Іран» - «заказуха», - стверджує джерело Wikileaks.

Ядерна інфраструктура Ірану була була повністю знищена Ізраїлем ще в середині 2011 року, а повідомлення про ймовірний напад на країну - це спроба перемкнути увагу втомлених від кризи європейців зі страйків на щось інше. Про це йдеться в одному з документів зі свіжої порції компромату, роздобутого скандально відомим проектом Wikileaks.

В одному з документів з листування американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor від листопада минулого року йде обговорення вибуху на військовій базі під Тегераном і можливості нападу Ізраїлю. Якесь інформоване джерело, про яке йде мова в листі, на питання про ймовірність ізраїльської загрози заявляє, що "ці чутки - провокація, оскільки Ізраїль знищив всю наземну ядерну інфраструктуру Ірану ще кілька тижнів тому".

"Вся ця кампанія про "давайте бомбити Іран" - "заказуха" від голів європейських держав, які бажають перевести увагу своїх громадян подалі від економічних проблем у себе вдома", - йдеться у листі, датованому 7 листопада минулого року, в якому передається інформація від якогось інформованого джерела в Ізраїлі. У листі, однак, зазначається, що даний агент ще не перевірений.

Один з аналітиків Stratfor на це зазначає, що інформація виглядає недостатньо достовірною: "Хтось і справді вважає, що це могло б відвернути європейців від кризи, від якої вони мучаться вже рік? Чи варто взагалі довіряти цьому джерелу?.."

На це учасник обговорення наводить додаткові відомості, отримані від агента: ядерні та просто військові об'єкти були виведені з робочого стану зусиллями ізраїльських найманців при підтримці курдів.

"Якщо Ізраїль і готовий до масштабної операції проти Ірану, то ядерні цілі переслідуватися не будуть, оскільки істотна частина ядерних об'єктів вже знищена. Якщо найближчим часом удару і буде завдано, то він буде мати політичні і "нафтові" мотиви, але ніяк не антиядерні", - заявляє джерело Stratfor. Воно також зазначає, що після опублікування доповіді МАГАТЕ "погляди світової спільноти прикуті до Ірану, так що в Ізраїлю є прекрасна можливість активізуватися у секторі Газа, і, швидше за все, Єрусалим направить сили саме на це.

Нагадаємо, наприкінці минулого року, коли у МАГАТЕ заявили, що Іран мало не до сьогодні працює над створенням атомної бомби, Ізраїль заявив про можливість завдання превентивного удару по Тегерану. На початку січня 2012 року у новій доповіді ядерного агентства повідомлялося, що іранські ядерники відновили роботу. Тоді США, Великобританія і Канада оголосили про введення санкцій, спрямованих проти енергетичного та фінансового секторів іранської економіки. У відповідь на санкції Тегеран пригрозив перекрити Ормузьку протоку, через яку здійснюється поставка близькосхідної нафти до США, при введенні Заходом нових санкцій. Після цього почалася демонстрація сили: Іран регулярно проводить військові навчання, у відповідь на що США і партнери з НАТО стягують сили в регіон.

Тим часом, згідно з останньою інформацією, США все ж не готові до війни проти Ірану і, на відміну від ситуації у Сирії, умовляють й інших з атакою не поспішати. Робляться навіть спроби розрядити обстановку у Перській затоці - з неї нещодавно вийшли всі авіаносці ВМС США. А пізніше у Держдепартаменті США і зовсім заявили, що, на їхню думку, Ізраїль і сам сумнівається, що готовий до війни.

Про публікацію близько п'яти мільйонів секретних документів Stratfor WikiLeaks оголосив у ніч на понеділок. Сайт американської компанії було зламано ще у грудні минулого року, тоді хакери викрали листування за період з 2004 по 2011 роки. !zn

Читайте також:

США заарештували власність іранської розвідки на своїй території

Іран налагодив власне виробництво ядерного палива

Нетаньяху звинуватив Іран у здійсненні терактів проти ізраїльських посольств

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі