Янукович і Путін готові закріпити розмежування Азово-Керченської акваторії

Поділитися
© a-vitanova.ru
Державний кордон у Керченській протоці пройде по лінії, що збігається з українською переговорною позицією або близькою до неї. Так, на українській території залишиться острів Тузла і судноплавний Керч-Єнікальський канал. В Азовському морі, між тим, сторони пішли на компроміс - підсумкова лінія кордону буде проведена між запитними позиціями України та Росії.

12 липня в Ялті після дворічної перерви відбудеться засідання українсько-російської міждержавної комісії. Незважаючи на невирішеність газового питання, дипломати наполягають, що засідання комісії буде продуктивним, пише «Коммерсант-Украина».

"Планується досить результативна зустріч, підготовлений добрий десяток угод. З нашого боку будуть підніматися питання демаркації кордону, пройдуть переговори про делімітацію морського кордону в Азовському морі і Керченській протоці", - заявив учора глава департаменту інформаційної політики українського МЗС Олег Волошин. За даними видання, насправді переговори про розмежування Азово-Керченської акваторії вже завершені. 12 липня після узгодження президентами України і Росії Віктором Януковичем і Володимиром Путіним низки ключових положень договір має бути підписаний, що стане головним результатом зустрічі на вищому рівні.

Державний кордон у Керченській протоці пройде по лінії, що збігається з українською переговорною позицією або близькою до неї. Так, на українській території залишиться острів Тузла і судноплавний Керч-Єнікальський канал. В Азовському морі, між тим, сторони пішли на компроміс - підсумкова лінія кордону буде проведена між запитними позиціями України та Росії. Договір розділить між державами також нафтогазоносну площу Палласа в Чорному морі, відкривши тим самим можливість для спільного розвідування та видобутку вуглеводнів.

-Україні не вдалося домовитися з Росією про зниження ціни на газ: варто затягнути паски і дочекатися 2018 року

Співрозмовники видання не розкривають обумовлені угодою умови проходу російських кораблів по українській частині Керченської протоки, пояснюючи, що їх ще належить затвердити главам держав. "Наскільки я розумію, Україна погодиться на спільне використання Керч-Єнікальського каналу, що призведе до втрати українською стороною доходів від лоцманської і навігаційної діяльності, - прокоментував досягнуті домовленості заступник гендиректора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий. - Тому, боюся, домовленість щодо межі буде сприйнята не дуже позитивно".

Ще однією проблемною сферою є врегулювання умов перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Криму. Київ і Москва ведуть переговори щодо комплексу угод цієї тематики. Посол України в РФ Володимир Єльченко повідомив, що сторони завершили підготовку двох документів з даного пакету, один з яких регламентує порядок пересування військовослужбовців і військової техніки флоту поза межами їхньої дислокації, а другий - взаємодію сторін при ліквідації стихійних лих.

-Флот підвищеної чутливості

Тим часом щодо ключових угода з чорноморського пакету - про інвентаризацію майна військових баз і про модернізацію флоту ЧФ РФ - сторони за минулі два роки фактично не наблизилися до компромісу. В тексті першого договору Росія, зокрема, вимагає зафіксувати зобов'язання провести капітальний ремонт всіх флотських споруд без компенсації витрат; в разі ж якщо російська сторона сама буде вкладати кошти в ремонт, об'єкти переходять з оренди у власність Російської Федерації. Угода про заміну застарілих російських кораблів на нові зразки наштовхується на опір Києва, який не хоче втрачати головний козир в діалозі з Москвою з питання флоту.

Раніше Єльченко в бесіді з журналістами зазначав також, що готова до підписання декларація про стратегічне партнерство України і РФ. За словами Чалого, ідея підписання такого документа обговорювалася ще в 1990-ті роки, але втратила актуальність після укладення в 1997 році рамкового договору про дружбу і партнерство. До ідеї підписання додаткової декларації сторони повернулися більше двох років тому. "Особливого значення для України цей документ мати не буде", - вважає експерт.

-Росія підготує пропозиції України для спільного виробництва Ан-70

До підписання в Ялті підготовлений також ряд угод про секторальне співробітництво, у тому числі в авіаційній галузі. "Схоже, проект Ан-70 нарешті буде реалізований", - зазначив глава підкомітету Верховної Ради з питань співробітництва з країнами СНД Олексій Логвиненко (позафракційний). Тим часом народний депутат незадоволений виконанням колишніх українсько-російських домовленостей в економічній сфері. "Мені досі незрозуміло, коли ж запрацює завод із збагачення ядерного палива, про будівництво якого багато разів говорилося як про доконаний факт", - навів приклад Логвиненко. !zn

Читайте також:

Путін налаштований на поліпшення відносин з Україною

Янукович не звинувачує Путіна у високих цінах на газ для України


Путін сконцентрується на зміцненні впливу на пострадянському просторі


Янукович розраховує на зустріч з Путіним 12 липня

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі