Янукович не зможе помилувати Тимошенко: є три перешкоди

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© cimecontenziose.blog.lettera43.it
Доктор юридичних наук Микола Хавронюк розповів, що може перешкодити владі ініціювати помилування екс-прем'єра.

Президент Віктор Янукович не може помилувати Юлію Тимошенко, оскільки для цього існують перешкоди юридичного характеру. Про це виданню ZN.UA повідомив доктор юридичних наук Микола Хавронюк.

За словами Хавронюка, першою перешкодою на шляху цього є заява засудженої, що вона не буде просити помилування. «В принципі можна обійтися і без її клопотання, якщо пункт 3 Положення про порядок здійснення помилування (указ президента України від 16 вересня 2010 року №902), доповнити абзацом такого, наприклад, змісту: «Право клопотати про помилування, окрім випадків заміни довічного позбавлення свободи, має також представник (законний представник) засудженої особи», - зазначив юрист.

«Другою перешкодою може стати позиція Комісії при президенті України в питаннях помилування: пункт 15 Положення передбачає право комісії відхиляти клопотання про помилування, і в такому разі повторне таке клопотання може бути внесено не раніше ніж через рік. Нагадаємо, що головою комісії сьогодні є не поет, не адвокат, не правозахисник або інший громадський діяч, а колишній генеральний прокурор України», - сказав Хавронюк.

Третя перешкода, за його словами, - це справи щодо Тимошенко, які слідством вже завершені, але ще мають бути розглянуті судом.

«Пункт 5 Положення дозволяє у виняткових випадках застосувати помилування і до особи, яка була неодноразово засуджена за скоєння навмисних злочинів. Але помилування не буде мати сенсу, поки новий вирок у цих справах (якщо він буде обвинувальним) не набере законної сили і суд касаційної інстанції не винесе з цього приводу власне рішення», - пояснив він.

Як відомо, Віктор Янукович раніше заявляв, що готовий розглянути питання про помилування Юлії Тимошенко за наявності відповідного звернення від неї.

Подробиці читайте у газеті «Дзеркало тижня. Україна» у статті Миколи Хавронюка «Проблема Т.» і законні засоби її вирішення». !zn

Читайте також:

У камеру до Тимошенко можуть поселити «інтелігентну вбивцю»

Рада відмовилася просити Януковича лікувати Тимошенко

Янукович сподівається на прохання Тимошенко про помилування

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі