Янукович офіційно створив Конституційну асамблею на чолі з Кравчуком

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Депутатським фракціям у Верховній Раді України та політичним партіям, які не подали пропозиції щодо кандидатур до персонального складу Конституційної Асамблеї, надана можливість вносити такі пропозиції протягом її діяльності.

Президент України Віктор Янукович підписав указ "Про Конституційну асамблею". Текст відповідного указу, датованого 17 травня, розміщений на сайті глави держави в четвер увечері. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Згідно з документом, Конституційна асамблея - спеціальний допоміжний орган при президенті України.

Головою асамблеї (за згодою) пропонується призначити президента України (1991-1994 рр.) Леоніда Кравчука; заступником голови - директора Інституту держави та права імені В.М.Корецького Національної академії наук України Юрія Шемшученка; секретарем асамблеї - радника президента - керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації президента Марину Ставнійчук.

В указі наголошується, що депутатські фракції у Верховній Раді Україні та політичні партії, які не подали пропозицій щодо кандидатур до персонального складу Конституційної асамблеї, можуть вносити такі пропозиції протягом діяльності асамблеї.

Президент доручив покласти організаційне та інформаційне забезпечення діяльності Конституційної асамблеї на Адміністрацію президента України, фінансове та матеріально-технічне забезпечення - на Державне управління справами, науково-консультативне забезпечення - на Національний інститут стратегічних досліджень.

Крім того, доручено запропонувати Національній академії правових наук України, Інституту держави та права імені В.М.Корецького Національної академії наук України, Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф.Кураса Національної академії наук України, Київському національному університету імені Тараса Шевченка також здійснювати науково-консультативне забезпечення діяльності Конституційної асамблеї.

Глава держави також постановив узяти до відома, що з початком діяльності Конституційної асамблеї припиняє свою роботу науково-експертна група з підготовки асамблеї. Указ набуває чинності з дня його опублікування.

Як відомо, учасники Комітету опору диктатурі (КОД) відмовилися брати участь у роботі Конституційної асамблеї. До бойкоту асамблеї закликала і Юлія Тимошенко.

Як повідомлялося, президент України Віктор Янукович своїм указом "Про підтримку ініціативи щодо створення Конституційної асамблеї" від 21 лютого 2011 року підтримав ініціативу першого президента України Кравчука щодо створення Конституційної асамблеї для підготовки змін до Конституції України. Указом від 25 січня 2012 року він визначив дату, до якої можна подавати пропозиції щодо складу Конституційної асамблеї, - 16 квітня 2012 року.

М.Ставнійчук пояснила, що до Конституційної асамблеї входитимуть 100 осіб. Формування асамблеї в політичній її частини відбуватиметься за принципом паритетності. Зокрема, для політичних сил є 12 квот для всіх парламентських фракцій і груп, які можуть внести до складу асамблеї по одній людині. При цьому з 12 місць шість передбачено для провладних сил і шість - для опозиційних. Крім парламентських політсил, право на внесення своїх кандидатур матимуть партії, які здобули на останніх виборах підтримку в понад 100 тис. голосів: "Фронт змін", "УДАР" Віталія Кличка, ВО "Свобода", Соціалістична партія України, "Трудова Україна" та "Єдиний центр". Однак найбільшу квоту передбачено для вчених.

30 січня лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк заявив, що Комітет опору диктатурі ухвалив рішення не брати участі в роботі Конституційної асамблеї. Цього самого дня прес-служба партії "УДАР" Кличка оприлюднила заяву, в якій зазначається, що партія долучається до опозиційних сил, які відмовилися брати участь у роботі Конституційної асамблеї.

Представники ЄС переконані, що концепція Конституційної асамблеї, розроблена в тісних консультаціях з експертами Венеціанської комісії, може надати сильні аргументи для залучення і представників опозиції, і громадських організацій. Особливу увагу європейці приділяють питанням співробітництва майбутньої Конституційної асамблеї з Венеціанською комісією. У зв'язку з цим концепція асамблеї передбачає участь європейських експертів на всіх стадіях її роботи. !zn

Читайте також:

Регіонали і "литвинівці" вже відправили своїх людей до Конституційної асамблеї

Януковичу вже не потрібна опозиція в Конституційній асамблеї

Кравчук наполягає на законності Конституційної асамблеї


Регіонали просять Євросоюз повернути опозицію в Конституційну асамблею

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі