Японія за 26 млн доларів викупить суперечні острови, на які претендує Китай. Пекін обурюється

Поділитися
© weirdasia.ru
Японський уряд прийняв рішення найближчими днями підписати з приватними власниками островів у Східно-Китайському морі офіційний контракт на придбання трьох з п'яти островів архіпелагу Сенкаку (Дяоюйдао). Китай, який вважає острови своєю територією, заявив рішучий протест.

Уряд Японії в понеділок, 10 вересня, прийняв рішення про те, що він викупить у приватного власника три острови архіпелагу Сенкаку (китайська назва Дяоюйдао), які є предметом довготривалої суперечки з Китаєм.

«Під час зустрічі уряду ми прийшли до угоди про якнайшвидше придбання трьох островів Сенкаку», - повідомив журналістам генеральний секретар кабінету міністрів Японії Осаму Фудзімура.

За його словами, у п'ятницю, 7 вересня, японський уряд досяг угоди з сім'єю, яка в Японії вважається власником цих островів. «Ми підтвердили намір укласти угоду і підписати відповідний контракт», - зазначив Фудзімура.

За оцінками ЗМІ, сума операції складає 2,05 млрд єн (26 млн доларів США). Згідно з рішенням японського уряду, офіційним власником цих островів буде японська берегова охорона.

Тим часом, голова КНР Ху Цзіньтао в ході неформальної короткої зустрічі з прем'єр-міністром Японії Йосіхіко Нодою в рамках саміту АТЕС наголосив:

«Останнім часом китайсько-японські відносини через острови Дяоюйдао серйозно загострилися. У питанні островів Китай послідовно займає чітку і ясну позицію. «Придбання» японською стороною островів є незаконним, недійсним, це викличе рішучий протест з боку Китаю. Позиція Китаю в області захисту свого територіального суверенітету непохитна. Японська сторона повинна повною мірою усвідомлювати серйозність ситуації, не приймати помилкових рішень, спільно з Китаєм зберігати сприятливу атмосферу для розвитку відносин між двома країнами».

Заяву глави китайської держави опублікував на своєму сайті МЗС КНР.

Нагадаємо, що японський уряд прийняв рішення у найближчі дні підписати з приватними власниками островів Сенкаку (Дяоюйдао) у Східно-Китайському морі офіційний контракт на придбання трьох із п'яти островів архіпелагу.

Спостерігачі звертають увагу, що рішення японського уряду про придбання островів прийнято на тлі візиту до Пекіна держсекретаря США Гіларі Клінтон. Територіальна суперечка між Китаєм і Японією стане для неї однією з тем у ході переговорів з китайською стороною.

Відзначимо, 11 і 12 липня кілька китайських військових кораблів зайшли в акваторію островів Сенкаку (Дяоюйдао), після чого МЗС Японії висловило Китаю протест. На це МЗС Китаю відповів, що острови є споконвічною китайською територією. !zn

Читайте також:

Японські активісти підняли державний прапор на острові, який Китай вважає своїм


Відносини Китаю і США є зараз найміцнішими в історії, - Клінтон

В Японії прем'єр і голова Мінфіну розійшлися у поглядах на санкції проти Ірану

Росія і США закликали КНДР не загострювати ситуацію на Корейському півострові

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі