Юристи: «Нафтогаз» не міг не отримати рішення Стокгольмського суду щодо повернення газу RosUkrEnergo

Поділитися
У практиці міжнародного арбітражу, зокрема Стокгольмського, не було жодного випадку, щоб позивач або відповідач отримали вирішення суду не одночасно...

У практиці міжнародного арбітражу, зокрема Стокгольмського, не було жодного випадку, щоб позивач або відповідач отримали вирішення суду не одночасно. Таку ситуацію можна було б припустити, якби мова йшла про українські суди.

Так прокоментували експерти відомих юридичних компаній, опитані «ДТ», заява прес-служби НАК «Нафтогаз Україна» про те, що компанія не отримала рішення Стокгольмського арбітражного суду щодо повернення RosUkrEnergo 12,1 млрд куб. м газу.

Як пояснив «ДТ» голова компанії Jurimex Данил Гетьманцев, «згідно з статтею 36 Арбітражного регламенту Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма арбітри, що ухвалили рішення, повинні без зволікань надати копію арбітражного рішення сторонам і Торговій палаті. Таким чином, встановлена в Арбітражному інституті при ТПС процедура зобов'язує арбітрів надати копію свого рішення кожній із сторін справи».

У той же час відсутність зазначеного документа підтвердив і міністр палива і енергетики України Юрій Бойко, і міністр юстиції Олександр Лавринович (що на той час перебував у Брюсселі).

До того ж у швейцарському офісі РУЕ «ДТ» підтвердили наявність рішення суду. Проте відмовилися прокоментувати текст рішення арбітражу до того, поки «Нафтогаз України» не вжиє подальших заходів - не подасть апеляцію.

Нагадаємо, що 8 червня 2010 року завдяки заяві компанії Centrаgas AG стало відомо, що Арбітражний суд Торгової палати Стокгольма достроково не ухвалив рішення щодо спору «Росукренерго» (РУЕ) та НАК «Нафтогаз України».

За версією холдингу Centrаgas, НАК повинна до 31 вересня повернути колишньому газовому посередникові — компанії «Росукренерго» 12,1 млрд. кубометрів газу і ще 197 млн. дол.

З урахуванням теперішньої ціні газу 230 дол. за 1000 кубометрів, вказаний об'єм газу оцінюється в 24 млрд. грн.

Детальніше читайте в статті Алли Єрьоменко «Борг, який збудував..» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі