Ющенко сподівається вплинути на Януковича в питанні про мовний закон

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Солідарна позиція трьох екс-президентів може вплинути на Януковича при підписанні закону про статус російської мови, розраховує Ющенко. Однак реальний статус російської мови залежить від результатів парламентських виборів.

Екс-президент України Віктор Ющенко вважає, що законопроект про засади державної мовної політики не повинен бути підписаний нинішнім главою держави Віктором Януковичем.

«Було б дуже добре, коли б три українських президенти (Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко - ред.) сьогодні солідарно висловилися з цієї позиції, і схилили чинного президента скористатися тим інструментом, який дійсно є у нього (право вето - ред.)», - сказав він інтерв'ю «5 каналу», яке транслювалося в понеділок, 23 липня.

При цьому Ющенко зазначив, що в ситуації, коли парламент прийняв законопроект, але він не став ще законом, є кілька варіантів розвитку.

За його словами, один з варіантів - подання народних депутатів до Конституційного суду. Однак Ющенко підкреслив, що не підтримує такі дії, оскільки це - «останній патрон», і він може бути неефективно використаний. «Політично, публічно - це буде хороший акт. Політично ми програємо і програємо серйозно, можливо, навіть набагато років», - пояснив він.

«Є друга позиція - не випустити цей документ з парламенту, щоб він канув у лету», - підкреслив Ющенко.

«Третє - коли документ доходить до канцелярії президента, дуже важливо, щоб президент відхилив. У президента вибір, м'яко кажучи, складний, тому що в будь-якому випадку в нього - «жовта картка» одній частині суспільства або іншій», - сказав третій президент.

«Я думаю, що голоси, зокрема і першого президента і другого президента, і третього можуть бути критичними для того, щоб на них або спертися чинному президенту, прийняти рішення і пояснити нації: чому тільки так треба було йому вчинити», - пояснив Ющенко.

При цьому він вважає, що відповідь, бути чи ні російській мові другою державною, залежить, насамперед, від парламентських виборів 2012 року.

«Я думаю, що більше, ніж я по темі антиукраїнської політики чинному президенту в очі ніхто не говорив. Я можу це стверджувати", - заявив Ющенко.

«Моя робота як раз полягає в тому, щоб донести і чинному президенту, і тим, від кого залежить сьогоднішня політика, що ми маємо помилковий курс, який пронизаний антиукраїнською політикою - починаючи від процесів демократичних, європейських, і закінчуючи процесами національного відродження», - резюмував він.

Верховна Рада України 3 липня прийняла ініційований Партією регіонів законопроект «Про засади державної мовної політики». Законопроект зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин в регіонах, де їх чисельність 10% і вище.

Опозиція заявила про масу порушень під час прийняття закону. На наступний день голова Верховної Ради Володимир Литвин і його заступник Микола Томенко подали у відставку. Їхні заяви парламент ще не розглядав.

Президент України Віктор Янукович заявив, що визначиться з законопроектом після вивчення його експертами. !zn

Читайте також:

Спікер підпише закон про мови до кінця липня, Янукович - до 20 серпня

Мовний закон буде направлений на підпис Януковичу в кінці липня


У Євросуді розглянуть безправ'я українців щодо мовного закону


До позову Об'єднаної опозиції проти Януковича приєдналися понад 40 тис. українців

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі