Захід допоможе Сирії тільки після розриву відносин Дамаска з Іраном

Поділитися
Західні дипломати допоможуть Дамаску у врегулюванні кризи у країні, у тому випадку, якщо той розірве всі відносини з Іраном і шиїтським угрупуванням «Хезболла».

Американська влада підтримує сирійських повстанців, аби послабити вплив Ірану на Близькому Сході. Про це заявив міністр закордонних справ Сирії Валід Муаллем.

«Якщо хочете стримувати Іран, почати треба з Дамаска», - процитував глава МЗС Сирії фразу з дослідження американського інституту Брукінгса.

«Деякі західні дипломати говорили нам на початок кризи, що відносини між Сирією та Іраном, Сирією та «Хезболлою», Сирією і ХАМАСом є суттєвими факторами, які впливають на цю кризу. Однак ніхто не пояснив нам, чому Сирія не може мати відносини з Іраном, коли більшість, якщо не всі країни Перської затоки мають стратегічно важливі відносини з Тегераном», - додав Муаллем.

При цьому глава сирійського МЗС підкреслив, що вважає Вашингтон відповідальним за насильство у Сирії. «Ми вважаємо, що США є основним гравцем, виступаючим проти Сирії. Решта є інструментами в руках Вашингтона», - сказав Муаллем.

«Я говорю європейцям: «Я не розумію ваше гасло про благо сирійського народу, коли ви підтримуєте 17 резолюцій, спрямованих саме проти сирійців. Я кажу американцям: «Ви повинні добре усвідомлювати, що ви зробили в Афганістані і Сомалі. Я не розумію ваше гасло про боротьбу з міжнародним тероризмом, враховуючи, що тепер ви підтримуєте цей тероризм у Сирії», - додав глава МЗС Сирії.

«Американці кажуть: «Ми підтримуємо опозиціонерів, постачаючи їм телекомунікаційне обладнання». Чи не є військовою допомогою те, що вони надали опозиціонерам 25 мільйонів доларів, а країни Перської затоки і Саудівська Аравія - ще більше?» - зазначив Муаллем.

За словами глави сирійського зовнішньополітичного відомства, сирійська криза почалася з законних вимог мирних демонстрантів, проте потім у ситуацію втрутилися збройні найманці з третіх країн.

При цьому Муаллем підкреслив, що Сирія ніколи не стане використовувати хімічну зброю в боротьбі з повстанцями.

Нагадаємо, протистояння лояльних Асаду сил і повстанців у Сирії триває з весни 2011 року. За оцінками правозахисників, за цей час у Сирії загинули не менше 20 тисяч осіб.

Читайте також

Франція назвала умови військового вторгнення в Сирію

Дамаск може застосувати хімічну зброю у разі зовнішньої агресії

США звинуватили Іран у допомозі Асаду

Армія Башара Асада повернула контроль над Дамаском

США і Росія домовилися не допустити загострення ситуації в Сирії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі