Журналістські організації закликали парламентську більшість відхилити законопроект про наклеп

Поділитися
© dp.ru
Національна спілка журналістів України, Комісія з журналістської етики та Незалежна медіа-профспілка сподіваються, що рішення Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів від 19 вересня 2012 року з рекомендацією відхилити законопроект № 11013 буде підтримано фракціями більшості.

Національна спілка журналістів України, Комісія з журналістської етики та Незалежна медіа-профспілка вимагають від голови Верховної Ради Володимира Литвина та керівників фракцій Партії регіонів, КПУ, Народної партії відхилити законопроект про наклеп і оголосити про це привселюдно або, принаймні, не розглядати його до отримання висновку Ради Європи.

Про це йдеться в поширеній спільній заяві журналістських організацій.

У документі також міститься заклик до журналістського співтовариста, громадських об'єднань виступити єдиним фронтом з вимогою відхилити даний законопроект.

«З 2001 року за поширення недостовірної інформації передбачена цивільно-правовова відповідальність, тобто відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Цим Україна виконала зобов'язання, взяті на себе при вступі до Ради Європи. Таке рішення віталося ПАРЄ, а також Комітетом ООН з прав людини. Навіть у Кримінальний кодекс 1960 року наклеп і образа вважалися злочинами, що не несуть великої суспільної небезпеки, а згідно з рішенням Європейського суду з прав людини кримінальне обвинувачення в наклепі і судовий розгляд має «охолоджуючий ефект» для свободи слова», - йдеться в заяві.

Національна спілка журналістів України, Комісія з журналістської етики та Незалежна медіа-профспілка відзначили, що особливе занепокоєння цей законопроект викликає при відсутності незалежних судів, демонстративного нехтування законами з боку влади.

- Регіонал пообіцяв прийняти закон про наклеп, щоб журналісти «не писали фігню»

«Ми пам'ятаємо про спробу заборонити критику уряду, тепер намагаються посадити за ґрати тих, хто здійснює реальні журналістські розслідування та поширює непривабливі для влади факти. Ці норми спрямовані не тільки проти журналістів, але і проти громадських діячів та всіх тих, хто висловить невдоволення політикою влади в офісі, на вулиці, на своїй сторінці в соціальних мережах. За цим законопроектом будь-який з громадян може стати карним злочинцем за висловлені сумніви в якості дешевої капусти», - підкреслюється заяві.
Журналістські оргпнізаціі вважають, що копіювання подібної законодавчої практики Російської Федерації неприпустиме для незалежної держави, яка планує найближчим часом головувати в ОБСЄ.

Національна спілка журналістів України, Комісія з журналістської етики та Незалежна медіа-профспілка сподіваються, що рішення Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів від 19 вересня 2012 року з рекомендацією відхилити законопроект № 11013 буде підтримано фракціями Партії регіонів, КПУ, Народної партії та законопроект буде знятий з розгляду.

«У разі відсутності такого рішення фракцій, вимагаємо від голови адміністрації президента України Сергія Льовочкіна направити на експертизу в Генеральний Директорат з прав людини та верховенства права Ради Європи проект закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини») (реєстраційний номер 11013) на предмет відповідності цього законопроекту стандартам Ради Європи», - підкреслюється в заяві.

Як повідомлялося, Верховна Рада України прийняла в першому читанні закон Журавського, яким пропонує ввести до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів такі поняття, як «наклеп» та «образа». У доопрацьованому у вересні проекті закону відсутнє поняття «образа». Документом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 145-1 «Наклеп». !zn

Читайте також:

Регіонал пообіцяв прийняти закон про наклеп, щоб журналісти «не писали фігню»

Рада попередньо погодилася повернути кримінальну відповідальність за наклеп

В ОБСЄ сподіваються, що Рада відхилить закон про наклеп у другому читанні

Ківалов задоволений, що журналісти тепер вже не зможуть на нього безкарно навести наклеп

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі