2010 рік став найтеплішим за всю історію спостережень

Поділитися
2010 встановив рекорд високої температури на планеті. Згідно зі статистичними даними, він став найтеплішим за всю історію метеоспостережень, що були розпочаті в 1850 році.

До такого висновку прийшла Всесвітня метеорологічна організація, яка констатувала, що середня температура на Землі в 2010 році була на 0,53 градуса за Цельсієм вища за такий же показник у період з 1961 до 1990 року (середню температуру за цей період прийнято використовувати як точку відліку).

ВМО - найавторитетніше джерело кліматичної інформації та аналізу погодної ситуації на планеті. Вона опрацювала дані, отримані від провідних дослідницьких центрів США й Великобританії: NASA, Національний центр кліматичних даних, відділ Університету Східної Англії з кліматичних досліджень й інший британський інститут - Центр Хедлі.

Ці організації використовують однакові дані, які надходять до них з розташованих по всій планеті станцій спостереження за погодою, океанських буїв і супутників. Різниця лише в тому, що кожний центр інтерпретує ці дані по-своєму, що стає причиною різних висновків і трактуваннь.

Так, інша група науковців з Університету Алабами, в якому стежать за температурними режимами на Землі вже 41 рік поспіль, назвала найбільш теплим роком 1998, а 2010 згідно з їхньою статистикою зайняв друге місце.

«Дані 2010 підтверджують суттєву й довготривалу тенденцію до потепління на Землі, - сказав генеральний секретар ВМО Мішель Жарро. - Період з 1998 до 2008 року став найтеплішим за останні півтора століття».

Крім того, ВМО звертає увагу громадськості на такі ознаки глобального потепління як найменша площа крижаного покриву в Арктиці за весь час супутникових спостережень.

Серед регіонів, які стали найбільшою «жертвою» потепління в 2010 році, - Африка, Південна й Західна Азія та північний край Північної Америки, включно з Гренландією.

До екстремальних погодних подій року, які перелічила ВМО, зараховано літню спеку в Росії, сильні повені в Пакистані, спричинені мусонними дощами, й найстрашнішу, за словами старожилів, посуху в Амазонії.

Науковці пояснюють рекордне підвищення глобальної температури тим, що на початку минулого року було спостережено феномен Ель-Ніньо. Так називають нагрівання поверхні в східній частині Тихого океану, що призводить до зміни океанічних течій, злив і врешті - до переміщення тепла з води в атмосферу.

Однак у середині 2010 року було помічено протилежну фазу цього процесу - Ла-Нінья, яка зменшила ймовірність досягання рекордно високої середньорічної температури. Справді, в грудні температури в деяких місцях різко впали. Так, у Великобританії цей місяць був найхолоднішим за останні 100 років.

Залежно від наявності Ель-Ніньо або Ла-Нінья температура на земній кулі може підвищуватися або знижуватися на пів градуса.

Однак загальна тенденція - це повільне, але неухильне потепління, що почалося близько півстоліття тому, яке науковці пояснюють накопиченням в атмосфері газів, що викликають парниковий ефект. Це спричинено промисловістю, сільським господарством, вирубкою лісів й іншими видами людської діяльності.

За матеріалами Би-Би-Си

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі