Археологи знайшли у Бразилії найдавніший наскельний малюнок

Поділитися
© tourism.livejournal.com
Археологи виявили в одній із бразильських печер петрогліф віком близько 10 000 років. Схожі малюнки раніше були виявлені в інших частинах Північної та Південної Америки, проте, ця знахідка є найдавнішою.

Всередині однієї з бразильських печер археологи виявили наскельний малюнок - петрогліф віком близько 10 000 років, що робить його найдавнішим витвором мистецтва такого роду на території Південної Америки, йдеться у статті.

Вважається, що предки сучасних індіанців Північної і Південної Америки проникли на територію Нового Світу через перешийок між Чукоткою і Аляскою приблизно 16-15 тисяч років тому. За цей час вони встигли знищити місцеву мегафауну - мастодонтів та інших великих тварин - і розселитися по всій території двох материків. Вони залишили мало слідів у вигляді поховань предметів чи малюнків, через що їхня культура і звичаї залишаються таємницею для археологів.

Група вчених під керівництвом Вальтера Невеса з університету Сан-Паулу (Бразилія) з 2002 по 2009 рік проводила розкопки у печері Лапа ду Санту, в 30 кілометрах на північ від бразильського міста Белу Орізонті.

Ця печера входить у так званий карст Лагуа Санта - систему печер та інших заглиблень у гірській породі, які в цілому займають близько 1,3 тисячі квадратних метрів. На цій території вчені часто знаходили кістки тварин і людей, а також наскельний «живопис» на стінах сховищ.

Під час вилучення ґрунту з дна печери Невес і його колеги виявили безліч слідів вогнищ, останки їжі і невеликі фрагменти зношених знарядь праці, які використовувалися мешканцями Лапа ду Санту. Співвідношення ізотопів вуглецю в органічних слідах перебування людини у печері вказали на те, що перші люди з'явилися тут приблизно 10 000 років тому.

У самому кінці розкопок археологи виявили на одній зі стін невеликий петрогліф - малюнок, висічений прямо на скелі. На невеликому «полотні» розміром 20 на 30 сантиметрів доісторичний живописець зобразив постать людини, методично просвердливши безліч дірок у твердій стіні печери.

У цієї людини було дві руки з трьома пальцями на кожній, великі ноги і голова у формі літери «С». Герой роботи предтечі сучасних індіанців, швидше за все, був чоловіком: на це вказує гіпертрофований фалос в нижній частині роботи. За розрахунками вчених, древній художник завершив роботу над картиною приблизно 9,3-10 тисяч років тому.

Схожі малюнки були раніше виявлені в інших частинах комплексу Лагуа Санта і в інших печерах на території Північної і Південної Америки. Втім, ці петрогліфи дещо молодші, знахідки Невеса і його колеги - їх вік становить 9-2 тисячі років.

Іншими словами, така форма образотворчого мистецтва була досить популярною серед стародавніх людей та їхніх нащадків, оскільки змогла вижити протягом тисячоліть і була поширена по всьому континенту. Дослідники вважають, що поширення подібних форм наскельного малюнка показує, що стародавні індійці обмінювалися не тільки таємницями виробництва знарядь праці, а й культурними і релігійними знаннями. !zn

Читайте також:

У бразильських джунглях виявили невідоме плем'я

Археологи розкопали стародавню фортецю козаків

Археологи виявили найдавніший рибальський гачок

Археологи знайшли могилу біблійного пророка

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі