Археологи розкопали стародавнє місто Європи, побудоване до винаходу колеса

Поділитися
Археологи розкопали стародавнє місто Європи, побудоване до винаходу колеса © novini.bg
Болгарські вчені виявили найдавніше поселення Старого Світу. Від унікального міста, побудованого в період з 4700 до 4200 року до нашої ери, залишилися руїни двоповерхових будівель, ями для ритуалів, ворота, бастіон і три укріплені стіни.

Болгарські археологи відкрили нову сторінку в історії Європи: на березі Чорного моря неподалік сучасного міста Провадія вони виявили найдавніше поселення Старого Світу. Від унікального міста, побудованого в період з 4700 до 4200 року до нашої ери, залишилися руїни двоповерхових будівель, ями для ритуалів, ворота, бастіон і три кріпосні стіни.

Поруч із поселенням, якому дали назву Провадія-Солніцата, виявили поховання, які ще не вдалося як слід вивчити. На дослідження гробниць знадобляться зусилля кількох поколінь учених, впевнені першовідкривачі. Справа в тому, що поховальний обряд, поширений у місті, виявився нетрадиційним: тіло мерців тут розрізали навпіл по лінії талії а потім ховали тільки верхню частину.

Виявлене місто не було схожим на Рим або грецькі поліси, пояснює дослідник з болгарського Національного інституту археології Васил Ніколов. Однак фахівців вражає, як могли древні люди побудувати досить високі стіни і двоповерхові будівлі ще до винаходу колеса і без пристосувань на зразок возів. Цьому, як і небувалим золотим скарбам, знайденим у гробницях, є тільки одне пояснення - видобуток солі.

Під час існування міста сіль була на вагу золота: вона використовувалася в торгівлі і була валютою аж до шостого століття до нашої ери, а також визнавалася необхідною для людини продуктом. Жителі Провадія-Солніцати випарювали сіль з морської води і робили з неї невеликі брикети, щоб потім їх вигідно продати. Потужні стіни їм були потрібні для захисту від посягань на їх сіль.

Розкопки Провадія-Солніцати ведуться з 2005 року: за цей час вдалося розгадати деякі таємниці міста і домогтися визнання вчених по всьому світу. Наприклад, в Провадія-Солніцате було зроблено перші золоті прикраси в світі, визнає наукове співтовариство. Коштовностей знайдено досить багато - більше 3000 одиниць.

Роботи над унікальною пам'яткою історії проходять в умовах серйозного дефіциту коштів, розповів Васил Ніколов. Через брак достатнього фінансування з бюджету, Ніколов почав приймати пожертвування. При цьому в силу унікальності знахідки деякі фахівці готові працювати безкоштовно: так, британський антрополог, експерт по кераміці з Японії та команда німецьких фахівців з радіовуглеводу (способу датування історичних знахідок) працювали все літо без оплати. !zn

Читайте також:

У Криму виявлено винний завод будівлі IV століття до нашої ери


Виявлено найдавніше королівське поховання майя (ФОТО)


Поруч з Бермудським трикутником вчені знайшли затонуле місто (ВІДЕО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі