Археологи відкопали черепи "мексиканських чужих"

Поділитися
Археологи відкопали черепи "мексиканських чужих" © INAH
Мексиканські археологи виявили цікаве поховання неподалік від села Онавас у штаті Сонора, на заході країни. У могильнику, якому, за попередніми оцінками, близько тисячі років, знаходилися останки 25 осіб. Близько половини з них мають дуже деформовані черепи і більше схожі не на людей, а на головних персонажів фільму "Чужий".

Археологи з Університету Арізони виявили на півночі Мексики доіспанське поховання віком близько 1000 років, в якому були знайдені люди з характерними видовженими черепами. Опис знахідки наводить Past Horizons.

У похованні були знайдені скелети 25 осіб, 13 з яких мали витягнуті в результаті деформації черепи. З легкої руки журналістів The Huffington Post і The Daily Mail черепи вже отримали прізвисько "мексиканських чужих" за аналогією з відомим фільмом Рідлі Скотта.

Тільки вісім похованих були дорослими, вік решти становив від п'яти місяців до 16 років. Окрім того, у тих, хто був старше 12 років на зубах були ритуальні пошкодження, нанесення яких пов'язують з обрядом ініціації.

Тіла були прикрашені сережками, каблучками, підвісками і раковинами молюсків, що живуть в каліфорнійській затоці. Окрім того, в одній з могил на животі похованого знаходився черепашачий панцир.

Археологи поки не знають, якій соціального класу належали захоронення. Не ясно, чому деякі з них мали прикраси, а інші ні. Крім того, у групі з 25 осіб була тільки одна жінка, що також учені вважають незвичайним.

Автори знахідки повідомляють, що практика проведення деформацій черепа широко відома, але характерна для доіспанського населення більш південних територій Мексики - штатів Сіналоа і Наяріт. На півночі Мексики, поблизу від Каліфорнії, де було виявлено поховання, подібні черепи раніше не зустрічалися. За словами археологів, це говорить про те, що культурна практика штучної деформації черепа була більш поширена, ніж вважалося раніше.

Нещодавно кілька поховань приблизно того ж часу було виявлено в мексиканському штаті Наяріт. Знайдені археологами кістки знаходилися в декількох базальтових коробках, і при них знаходилися поховальні статуетки. !zn



Читайте також:

Болгарські археологи розкопали скарби родини Олександра Македонського (ВІДЕО)

Половина останків у могилі Річарда III виявилися жіночими

Виявлено найдавніше королівське поховання майя (ФОТО)

Унікальна статуя Будди, знайдена нацистами, вразила вчених космічним походженням (ФОТО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі