Астрономи вперше зафіксували викривлення простору-часу

Поділитися
© borisakunin.livejournal.com
Гравітаційні хвилі і гравітаційні воронки були описані у загальній теорії відносності Ейнштейна. Відповідно до неї, вони викривляють площину простору-часу і викликають ефект, коли найкоротшою точкою між двома об'єктами є не пряма, а крива.

Дві зірки, що обертаються навколо одна одної на дуже високій швидкості, надають вченим можливість на практиці поглянути на те, про що говорив Альберт Ейнштейн - викривлення простору-часу. Тобто, звичайно, саме це викривлення побачити неможливо, але можна спостерігати ту саму гравітаційну воронку, яка це викривлення супроводжує.

Вчені говорять, що дві розглянуті зірки належать до класу так званих «білих карликів» - дуже щільних, гарячих і яскравих типів зірок. Два білих карлики в бінарній системі роблять повний оборот навколо одна одної всього за 13 хвилин земного часу. Обидва білих карлики - це, формально кажучи, зоряні ядра, які стиснулися під впливом власної гравітації. У новій системі дві зірки розташовані одна до одної втричі ближче, ніж Земля до Сонця.

Дослідники говорять, що в розглянутій системі вони вперше зафіксували оптичне викривлення світла, що викликається гравітаційною воронкою. Сама воронка - це продукт гігантського гравітаційного поля, виробленого кожної із зірок. «Це спостереження, мабуть, найбільш чітке свідчення ефекту гравітаційних хвиль», - розповідає астроном Уоррен Браун зі Смітсонівського центру астрофізики у США.

Гравітаційні хвилі і гравітаційні воронки були описані в загальній теорії відносності. Відповідно до неї, вони викривляють площину простору-часу і викликають ефект, коли найкоротшою точкою між двома об'єктами є не пряма, а крива. Настільки екзотичний ефект генерується дуже високою гравітацією від обох зірок, притягнутих одна до одної. Також гравітаційні воронки (причому значно глибші) повинні спостерігатися і у чорних дір, але, зважаючи на ще більш потужну гравітацію, чорні діри повністю засмоктують видиме випромінювання і зафіксувати воронки з зовнішньої системи не виходить.

У випадку з новими зірками гравітація виявилася досить великою, щоб створити воронку, але недостатньо великою, щоб «проковтнути» все світло, що потрапляє на її кордони. !zn

Читайте також:

Вчені припустили, що Всесвіт утворився не від вибуху, а просто «замерз»

Вчені оголосили про виявлення бозона Хіггса

Ф
ізик, який намагався спростувати Ейнштейна, пішов з науки

Архів Ейнштейна виклали в інтернет

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі