Астрономи знайшли "фабрику зірок" (відео)

Поділитися
© cfa.harvard.edu
Центральна галактика кластера "Фенікс" характеризується дуже інтенсивним зореутворенням: аналізуючи зображення, отримані телескопом "Чандра", астрофізики прийшли до висновку, що на рік вона формує близько 740 нових зірок, тобто приблизно дві зірки на день.

Фахівці з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики виявили велике скупчення галактик, яке встановило кілька нових космічних "рекордів". Про це повідомляється у прес-релізі, опублікованому на сайті центру.

Скупчення галактик SPT-CLJ2344-4243, яке отримало неофіційну назву "Фенікс", виявлено на відстані 5,7 мільярда світлових років від Землі. За словами астрономів, це один з найбільших подібних кластерів у Всесвіті. Крім того, кластер "Фенікс" виявився одним з найбільш яскравих джерел рентгенівського випромінювання.

Однак найбільше астрономів здивувала незвичайна активність кластера. Галактики, що лежать в центрі таких скупчень, звичайно є "сплячими" і не народжують нових зірок. Однак центральна галактика кластера "Фенікс" характеризується дуже інтенсивним зореутворенням: аналізуючи зображення, отримані телескопом "Чандра", астрофізики прийшли до висновку, що на рік вона формує близько 740 нових зірок, тобто приблизно дві зірки на день. Як сказано у прес-релізі дослідницького центру, жоден кластер у Всесвіті не володіє настільки високою швидкістю формування зірок.

За словами дослідників центру астрофізики, активне утворення зірок у центральній галактиці "Фенікса", можливо, змусить учених переглянути гіпотези про роль чорних дір у формуванні зірок. Надмасивні чорні діри (тобто діри з масою понад мільйон сонячних), що знаходяться в центрах галактик, традиційно пов'язували з низькою швидкістю зореутворення в таких галактиках. Згідно з останніми уявленнями вчених, чорні діри перешкоджають охолодженню газу до стану, коли може початися формування зірок. Однак інтенсивне утворення зірок в центральній галактиці в кластері "Фенікс" суперечить цій гіпотезі. !zn



Читайте також:

Астрономи зняли на камеру Гігантські сонячні торнадо (відео)

Астрономи дізналися, звідки з’явилися зірки у 300 разів більші за Сонце

Астрономи виявили «близнюка» Сонячної системи

Японські астрономи виявили слід невідомого космічного спалаху

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі