Астрономи відкрили систему планет, що зароджується (ФОТО)

Поділитися
Астрономи відкрили систему планет, що зароджується (ФОТО)
Велика міжнародна група астрономів зробила відкриття, яке можливо розповість багато нового про формування планетарних систем, подібних до нашої власної.

Дзюн Хасімото з Національної астрономічної обсерваторії Японії, Руобін Дун з Прінстона і їхні колеги використовували телескоп Subaru для спостереження за зіркою PDS 70, розташованою на відстані 460 світлових років від Землі. По масі вона порівнянна з Сонцем, а її вік оцінюється всього у 10 мільйонів років.

Як і багато молодих зірок сонячного типу, PDS 70 має так званий протопланетний диск. Він формується з газу і пилоподібних часток, що залишилися після утворення зірки. З такого ж матеріалу свого часу сформувалися планети, комети і метеорити Сонячної системи.

Тепер у вчених є підстави вважати, що вони стали свідками зародження нової системи. Зображення, отримані телескопом Subaru, ясно показують гігантський розрив усередині диска - найбільший з коли-небудь знайдених у зірок з такою масою.

Такі розриви можна пояснити наявністю новонародженої планети, яка, як космічний пилосос, збирає матеріал газопилового диска уздовж своєї орбіти. Але в даному випадку розрив настільки великий, що астрономи підозрюють наявність у PDS 70 цілого планетарного «дитячого садка».


Інфрачервоне зображення протопланетного диска PDS 70, отримане інструментом HiCIAO. На знімку видно темну порожню зону поблизу зірки

До цього зірку вже спостерігали за допомогою чилійського «Дуже великого телескопа» (VLT). Його точності вистачило, щоб встановити наявність протопланетного диска, але розгледіти деталі його будови тоді не вийшло. Тепер на допомогу дослідникам прийшов встановлений на телескопі Subaru інструмент HiCIAO, що отримав висококонтрастні зображення зірки.

На них чітко видно темну область у безпосередній близькості від світила (поширюється до відстані 70 астрономічних одиниць). Пізніше вчені вивчили спектральний розподіл енергії самої зірки і виявили біля самих меж світила ще один диск із зовнішнім радіусом, рівним одній астрономічній одиниці.

«Дослідження систем, схожих на PDS 70, які мають величезні діри в протопланетному диску, відповідні відразу декільком планетам-гігантам, відкривають великі перспективи для безпосереднього вивчення формування планет в дисках, - говорить Руобін в прес-релізі NAOJ. - завдяки потужній комбінації телескопа Subaru і HiCIAO ми можемо побачити, як виглядала Сонячна система в зародковому стані».

Наступним завданням астрономів буде розглядати самі планети, які, як вони вважають, ховаються всередині виявленого розриву. Швидше за все, зробити це виявиться набагато складніше, тому що яскравість молодої зірки значно перекриває тьмяне світло, відбите планетами. Але дослідники сподіваються на успіх, бо в системі можуть бути присутніми так звані газові гіганти.

«Звичайно, нам дуже хочеться отримати прямі зображення планет у процесі формування в протопланетному диску, - додає Руобін. - Так ми дізнаємося коли, де і як вони формуються». !zn

Читайте також:

Вчені математично довели можливість інопланетного походження життя

Звичайний студент сфотографував Землю зі стратосфери за допомогою вживаної фотокамери і кульки з гелієм

Google показала зміни ландшафту Землі за 40 років (відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі