Астрономи отримали перше об'ємне зображення нитки темної матерії (ВІДЕО)

Поділитися
© ust.com.ua
Астрономи вперше змогли отримати тривимірне зображення одного з найзагадковіших утворень космосу - нитки з темної матерії. Вважається, що ці гігантські невидимі структури обплутують весь Всесвіт.

Астрономи стверджують, що їм вперше вдалося отримати тривимірне зображення одного з найзагадковіших утворень космосу - нитки або філамента з темної матерії.

Вперше «розгледіти» космічну структуру, що зв'язує два галактичних кластери, вченим вдалося на початку 2012 року. Адже ще нещодавно дослідники космосу могли тільки здогадуватися про існування подібних невидимих утворень.

Вважається, що ці гігантські нитки пронизують весь Всесвіт, створюючи подобу заплутаної павутини. В їхній основі лежать частинки темної матерії, що не взаємодіють зі світлом. Тому виявити такі об'єкти можна тільки за рахунок їхнього гравітаційного впливу на навколишній простір.


Згідно з теорією, в місцях перетину ниток темної матерії розташовані великі галактичні скупчення. Виходить, що ця мережа підтримує структуру Всесвіту.

Керуючись цією гіпотезою, міжнародна команда астрономів шукала ознаки філамента в районі найбільшого галактичного скупчення MACS J0717, розташованого за 5,4 мільярда світлових років від Землі.

«Ми давно працюємо з цим галактичним кластером і знаємо, що він активно зростає, отже, є головною мішенню для пошуків фрагментів космічної павутини», - говорить провідний автор досліджень Харальд Ебелінг (Harald Ebeling) з Гавайського університету.


У роботах була задіяна, здається, вся «важка артилерія», яка є в арсеналі дослідників космосу. Ебелінг і його колеги проаналізували зображення області, отримані за допомогою телескопів Hubble, Subaru і CFHT. Для досліджень за методом гравітаційного лінзування також були задіяні результати спектрального аналізу з обсерваторій Кека (Keck Observatory) і Джеміні (Gemini Observatory).

Пояснимо останнє. Згідно з загальною теорією відносності Альберта Ейнштейна, світло вигинається, проходячи через або поблизу об'єктів з великою масою. Нитки темної матерії невидимі, але їхня маса досить велика, аби викривити світло. Тому зображення галактик, розташованих за цими структурами, спотворюється. Це явище називається гравітаційною лінзою.

Вчені зіставили дані від спектрофотометрів із зображеннями, виконаними у високій якості. Такий підхід дозволив знайти невеликі викривлення окремих галактик і таким чином встановити, де розташований філамент.

Щоб побудувати тривимірну модель кластера і нитки, астрономи проаналізували дані з усіх використаних інструментів і виміряли відстані між тисячами галактик, а також визначили напрямок і швидкість руху багатьох із них.


За словами дослідників, вивчений фрагмент космічної мережі, що з'єднує галактики в кластері MACS J0717, виявився воістину величезним. Довжина його склала 60 мільйонів світлових років, а маса значно перевищує прогнози теоретичних розрахунків. Частка зірок і звичайної матерії в цій області становить не більше двох відсотків, а решту маси забезпечує темна матерія.

Додамо, що великі надії вчених на виявлення нових ділянок вселенської павутини пов'язані з космічним телескопом "Джеймс Вебб" (James Webb Space Telescope), запуск якого заплановано на 2018 рік. !zn

Читайте також:

Астрономічна камера буде шукати в космосі темну матерію в режимі онлайн

Європейці розпочали будівництво апарату для вивчення темного всесвіту

У NASA готуються підтвердити існування чорних дір і темної матерії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі