Астрономи зняли на камеру гігантські сонячні торнадо (відео)

Відео
Поділитися
© NASA
Це перше зображення такого величезного торнадо, отримане за допомогою орбітального телескопа. Зонд SOHO раніше знаходив менші торнадо, але не міг сфотографувати їх або зняти на відео. Спостереження показали, що матерія рухалася у цих торнадо з середньою швидкістю 300 тисяч кілометрів на годину. Для порівняння, швидкість вітру в земних вихорах досягає лише 150 кілометрів на годину.

Британські астрономи змогли «зловити» і зняти на бортові камери сонячної обсерваторії SDO кілька гігантських плазмових торнадо, що переміщаються поверхнею світила біля протуберанців, що зароджуються, і продемонстували світу відеозаписи їхніх «мандрів» на британській Національній астрономічній конференції у Манчестері.

«Цілком можливо, що це перше зображення такого величезного торнадо, отримане за допомогою орбітального телескопа. Зонд SOHO раніше знаходив менші торнадо, але не міг сфотографувати їх або зняти на відео», - пояснив керівник групи Сін Лі (Xing Li) з університету міста Аберіствіт (Великобританія).

Група астрономів під керівництвом Лі виявила торнадо на поверхні Сонця у вересні 2011 року, спостерігаючи за розвитком одного з протуберанців за допомогою сонячної обсерваторії SDO.

Апарат SDO було запущено 11 лютого 2010 року і він є найдосконалішим інструментом дослідження Сонця. В ході місії, розрахованої на п'ять років, він вивчає магнітне поле зірки і його вплив на атмосферу Землі і клімат, "космічну погоду".

Вранці 26 вересня 2011 року бортовий телескоп AIA зафіксував біля підніжжя протуберанця точку, в якій надгаряча плазма температурою від 50 тисяч до 2 мільйонів градусів Кельвіна піднімалася у верхні шари атмосфери Сонця по спіральній траєкторії.

Спостереження показали, що матерія рухалася у цих торнадо з середньою швидкістю 300 тисяч кілометрів на годину. Для порівняння, швидкість вітру у земних вихорах досягає лише 150 кілометрів на годину.

«Такі унікальні гігантські торнадо повинні відігравати особливу роль у формуванні глобальних сонячних бур», - додав інший учасник дослідницької групи Х'ю Морган.

Вчені вважають, що подібні вихори є ознакою так званих корональних викидів матерії (CME, coronal mass ejection) - вибуховими викидами сонячної плазми, що перевершують за потужністю сукупність усіх ядерних боєзарядів в арсеналах держав світу.

Подібні «плювки» плазмою викликають магнітні бурі при зіткненні з магнітосферою Землі. Заряджені частинки викликають геомагнітні збурення, якщо вони досягають великої сили, це може призводити до збоїв в електронному обладнанні, перебоїв з радіозв'язком і на електричних мережах. Несуть величезну небезпеку для супутників на орбіті Землі та інших космічних апаратів. !zn

Читайте також:

На поверхні Сонця NASA зафіксувало торнадо (відео)

Вчені розрахували наслідки зіткнення Землі з чорною дірою

Спалахи на Сонці посилають на Землю мільярди кіловат енергії

Телескопи NASA зняли близько сонця «корабель прибульців на заправці» (фото/відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі