Більше за всіх у космосі «насмітила» Росія, - НАСА

Поділитися
Кількість супутників і частин ракет-носіїв у навколоземному просторі перевищила 16 тисяч, повідомляє Національне аерокосмічне агентство США.

У своєму щоквартальному звіті НАСА з посиланням на дані американської Мережі стеження за космічним простором відзначає, що станом на 6 липня навколо Землі літало 16 тис. 094 об'єкти штучного походження, у тому числі 3 тис. 396 функціонуючих і тих, що відмовили, супутників і 12 тис. 698 відпрацьованих ступенів ракет-носіїв, розгінних блоків та їхніх уламків.

У документі йдеться, що Росія посідає перше місце за кількістю об'єктів штучного походження на навколоземній орбіті (6075 об'єктів, із них 4667 - космічне сміття), США - друге (4867 об'єктів, 3723) і Китай - третє (3623 об'єкти, 3518). Разом узяті вони мають більше 90% всіх штучних об'єктів на орбіті навколо Землі.

У доповіді повідомляється, що Франція "засмітила" навколоземний простір 484 об'єктами, Японія - 183 об'єктами, Індія - 174 об'єктами і Європейське космічне агентство - 83 об'єктами. Решта країн "засмітили" орбіту навколо Землі 605 об'єктами.

НАСА відзначає, що на навколоземній орбіті налічується понад 200 тис. часток космічного сміття розміром від 1 до 10 см. Число об'єктів менше 1 см, як припускають фахівці, перевищує десятки мільйонів.

Космічне сміття, в основному, сконцентровано на висотах від 850 до 1500 км над поверхнею Землі, але багато його й на висоті польоту космічних кораблів та Міжнародної космічної станції (350-450 км).

Якщо космічне сміття, що літає на висотах нижче 600 км, протягом декількох років входить в атмосферу й згоряє у ній, то сміттю, розташованому на висотах 800 км, на це потрібно десятиліття, а штучним об'єктам на висотах від тисячі кілометрів і вище - сотні років.

Американська Мережа стеження за космічним простором є критичною складовою частиною Стратегічного командування США і бере участь у виявленні, відстеженні, каталогізації та ідентифікації штучних об'єктів на навколоземній орбіті. У Росії її аналогом є Система контролю космічного простору, що входить до складу Космічних військ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі