Біологи перетворили стовбурові клітини на яйцеклітини

Поділитися
© Katsuhiko Hayashi
Японські дослідники вперше в історії науки змогли виростити яйцеклітини зі стовбурових клітин, запліднити їх і домогтися народження здорового потомства у лабораторних мишей.

Вчені з Університету Кіото навчилися створювати з ембріональних та індукованих стовбурових клітин мишей повноцінні яйцеклітини. При заплідненні та імплантації сурогатної матері з таких яйцеклітин виходять здорові мишенята.

Спершу дослідники обробляли стовбурові клітини мишей коктейлем різних сигнальних білків, щоб запустити в них програму перетворення на гоноцити (primordial germ cells). Ці клітини у звичайного ембріона є попередниками будь-яких статевих клітин - і яйцеклітин, і сперматозоїдів. До отриманих гоноцитів додавали допоміжні клітини з тканини донорських яєчників, попередньо видаливши з них усі статеві клітини. Після цього автори імплантували отриману суміш в яєчники мишей.

Усередині організму гризунів з гоноцитів і донорських допоміжних клітин формувалися структури, схожі на яєчники. У такому стані штучні гоноцити дозрівали і перетворювалися на яйцеклітини. Яйцеклітини виділяли і проводили штучне запліднення. Отриманий ембріон імплантували сурогатній матері. "Штучні" мишенята народилися здоровими, без яких-небудь помітних відхилень.

Раніше ця ж група вчених змогла перетворити стовбурові клітини на чоловічі статеві клітини - сперматозоїди. Цей процес очікувано виявився дещо простішим - вченим не було потрібно, наприклад, використовувати допоміжну донорську тканину. Індуковані гоноцити можна було напряму ін'єктувати в насінники стерильних мишей.

Перетворення стовбурових клітин на статеві вдалося здійснити лише зараз через те, що розвиток статевих і нестатевих (соматичних) клітин відбувається дуже різними шляхами.

У всіх багатоклітинних організмів з самого початку росту ембріона статеві клітини відокремлюються в особливу лінію (germline) і не змішуються зі звичайними, соматичними клітинами. Крім того, статеві клітини при дозріванні діляться особливим чином (мейозом) - так, щоб вихідний подвійний набір хромосом у клітині перетворився на одинарний. Регуляція цього процесу у ссавців - те, як сигнали навколишніх тканин впливають на включення такої програми ділення у статевих клітин, ще погано відома. Відтворення цього процесу в пробірці допоможе краще зрозуміти механізми, які ним керують. !zn

Читайте також:

Одну з найбільш незвичайних істот у світі виявлено в Англії

У кішок виявили ген плямистості

Вчені виявили, що стародавні люди навчилися користуватися вогнем мільйон років тому

Вчені склали повну карту ДНК людини

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі