Британський вчений заперечує автентичність папірусу, що розповідає про дружину Ісуса Христа

Поділитися
© hds.harvard.edu
Британський вчений спростував автентичність папірусу, датованого IV століттям, що нібито підтверджує теорію про одруження Ісуса Христа з Марією Магдалиною. На переконання вченого, папірус може бути давнім і належати до IV століття, але слова, які на ньому можна розрізнити, відображають особливості сучасних друкованих книг.

Британський вчений Френсіс Уотсон (Francis Watson) спростував автентичність папірусу, який нібито містить нові подробиці земного життя Ісуса Христа, а саме про його одруження на Марії Магдалині.

Провівши аналіз тексту, професор університету Дарема прийшов до висновку, що фрагмент, який "практично беззаперечно" викликав широку дискусію в наукових і громадських колах, не є справжнім.

Британський вчений помітив у ньому вплив книг, надрукованих набагато пізніше.

Раніше науковий світ скептично поставився до досліджень професора Гарвардського університету Карен Кінг (Karen King), яка стверджувала, що виявила нові дані про земне життя Ісуса Христа, включаючи його одруження на Марії Магдалині. На підставі вивчення невеликого фрагмента папірусу, що складається з восьми рядків, датованого IV століттям, вона зробила висновок про те, що Христос не тільки реально існував, але й нібито мав сім'ю.

- Гарвардський професор виявила у Ісуса Христа дружину

Уотсон наполягає, що даний текст - підробка. На його думку, він є компіляцією фрагментів справжнього Євангелія від Фоми коптською мовою, які були перекомпоновані. У представленій в Інтернеті доповіді британець стверджує, що сам папірус може бути давнім і належати до IV століття, але слова, які на ньому можна розрізнити, відображають особливості сучасних, друкованих книг.

"Я був би дуже здивований, якби це була не сучасна підробка, хоча можливо, що він (текст) був складений подібним чином у IV столітті", - вказав Уотсон. Він не став критикувати Кінг безпосередньо. При цьому він зазначив характерні особливості, які вказують, що укладач не був носієм коптської мови. Це "у важливих виразах" означає, що текст все ж сучасний, пояснили коментатори.

У свою чергу, Елін Сючію з німецького університету Гумбольдта (Humboldt Universitat) також вважає, що "мова йде про фальшивку". "Текст не виглядає справжнім, якщо порівняти його з коптськими рукописами IV століття", - зауважив він.

Реакції з боку Кінг в цьому зв'язку поки не було. !zn

Читайте також:

У Туреччині знайдено Біблію, якій 1500 років (фото)

Іспанська старенька, що знівечила старовинну фреску з Ісусом, вимагає від церкви «гонорар» (ФОТО)

Геологи перевірили дату страти Ісуса Христа

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі