Curiosity знайшов на Марсі воду, сірку і хлор

Поділитися
© zmescience.com
Марсохід Curiosity на Марсі виявив велику кількість різних хімічних речовин у малій концентрації. Серед них - субстанції, що містять воду, сірку і хлор. Однак жодних слідів органіки марсохід як і раніше не знайшов.

Зразки марсіанського ґрунту, які були проаналізовані приладами марсохода Curiosity, містять великий набір хімічних речовин, однак слідів органічних матеріалів поки не виявлено. Про це повідомила Лабораторія реактивного руху NASA, фахівці якої керують місією апарату. За їхньою інформацією, Curiosity виявив значну кількість різних хімічних речовин в малій концентрації. Серед них - субстанції, що містять воду, сірку і хлор.

Curiosity взяв зразки ґрунту - суміш марсіанського пилу і піску - на невеличкому п'ятачку, який вчені охрестили «Кам'яним гніздом». Прилади марсохода встановили, що приблизно половина речовин, виявлених у ґрунті, зустрічаються також у звичайних вулканічних породах. Інша половина - це некристалічні матеріали, такі як скло.

Curiosity - перший марсохід, який здатний аналізувати зразки ґрунту за допомогою власних приладів. У тому числі він може досліджувати проби на предмет присутності органічних речовин. Поки що у вчених немає точних свідчень присутності органічних речовин на Марсі, вони збираються продовжити пошуки в інших частинах кратера Гейла.

Однак марсохід все ж виявив у зразках ґрунту ознаки наявності простих органічних речовин - перхлоратів (сполук кисню і хлору). Але у фахівців немає впевненості в тому, що ці сполуки мають марсіанське походження. Не виключено, що вони були «завезені» на Марс з Землі самим Curiosity.

Незважаючи на те, що перший лабораторний аналіз ґрунту обійшовся без сенсацій, він став важливим етапом, що дозволив перевірити працездатність наукових дослідницьких систем Curiosity. Місія марсохода триватиме два роки. Можливо, більш значні відкриття у нього ще попереду. !zn

Читайте також:

Curiosity поки не знайшов життя на Марсі

NASA готує сенсацію: марсохід Curiosity виявив «щось приголомшливе»

Curiosity знайшов на Марсі загадкову піщинку (ФОТО)

Curiosity знайшов на Марсі шматок поліетилену (ФОТО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі