Європейці відмовилися від спроб зв'язатися з «Фобос-Грунтом»

Поділитися
© Віктор Бар'яхтар
Європейське космічне агентство заявило про припинення спроб встановити зв'язок з російською автоматичною міжпланетною станцією «Фобос-Грунт».
Станція так і не змогла взяти курс на Марс, залишившись на земній орбіті через нештатну ситуацію незабаром після старту 9 листопада. У 2013 році станція мала привезти зразки грунту з марсіанського супутника - Фобоса.
Зусилля російських і європейських фахівців, які намагалися посилати «Фобосу» сигнали, які б понесли його в потрібному напрямі, виявилися марними.
Персонал Європейського космічного агентства в Перті (Австралія) 23 листопада зафіксував сигнали, що посилаються станцією. Допомогає в налагодженні зв'язку з «Фобосом» і американське космічне агентство NASA.
Роскосмос заявляє, що станція навряд чи зможе вилетіти до Марса, проте контакт з «Фобосом» допоміг би інженерам розібратися в причинах відмови і запобігти падінню станції на Землю.
Нагадаємо, «Фобос» - перша спроба досягнути Марса, зроблена в рамках російської космічної програми за 15 років. Аналогічні місії в 1980 і 1990 роках також закінчилися невдачею.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі