Фізики створили лазер потужністю 500 трлн ват

Поділитися
© borisakunin.livejournal.com
Створений супер-промінь лазера має всього 2 мм в діаметрі, але його потужність перевищує одноразове споживання всієї електроенергії у США. Температура у лазері зростає до 100 мільйонів градусів - це вище, ніж в центрі Сонця.

Американські фізики, що працюють з Національним комплексом лазерних термоядерних реакцій (ICF) при Лабораторії ім Лоренца, кажуть, що їм вдалося зробити найпотужніший у світі лазерний промінь. Супер-промінь об'єднує в собі 192 індивідуальних потоки сумарною потужністю в 500 трлн ват і 1,85 мегаджоулів ультафіолетового випромінювання.

Фізики кажуть, що створений супер-промінь лазера має всього 2 мм в діаметрі, але його потужність перевищує одноразове споживання всієї електроенергії у США.

Лазерний комплекс, що працює у США, складається зі 192 потужних лазерів, які одночасно направляються на міліметрову мішень. Всі 192 УФ-лазери, які кидають потік світла на мішень в центрі цільової камери, беруть свій початок від одного слабенького інфрачервоного лазера, промінь якого ділиться на безліч потоків. Кожен з них пробігає в цілому по 300 м, проходячи послідовно ланцюжок з гігантських лазерних підсилювачів і перетворювачів частоти. Кожен промінь в кінцевому рахунку потрапляє у суворо відведену йому точку на внутрішній поверхні золотого контейнера, де створює «сонячний зайчик» діаметром 50 мкм.

Потужний імпульс лазерів, що потрапляє через торцеві отвори на внутрішні стінки циліндра під точно розрахованим кутом, перетворює його на плазму, яка огортає паливну кульку і встигає видати потужний імпульс рентгенівського випромінювання, перш ніж розлетиться. Рентген і підриває головну мішень, не гірше, а навіть ефективніше, ніж підірвало б її пряме потрапляння лазерів.

Завдяки миттєвому випаровуванню зовнішнього шару кульки остання стискається так, що щільність речовини в ній підскакує до 1 кілограма на мілілітр. Температура ж зростає до 100 мільйонів градусів - це вище, ніж у центрі Сонця. zn

Читайте також:

Інженери створили принтер, що друкує тривимірні структури

Вчені навчилися охолоджувати матеріали за допомогою лазера

Винайдено перший у світі антилазер

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі