Фобос знято в 3D

Поділитися
Космічний апарат Європейського космічного агентства Mars Express зняв з близької відстані пейзажі Фобоса - найбільшого супутника Марса й одного з найчарівніших місяців у сонячній системі. Він пролетів на відстані всього сто кілометрів від небесного тіла й зумів отримати знімки зворотної сторони Фобоса, яку вкрай складно спостерігати. У такий спосіб було створено 3D картину супутника.

«Це особливий політ, який уперше дозволив побачити більшу частину зворотної сторони Фобоса, південної півкулі», - повідомив науковець MarsExpress Вільного університету Берліна Герхард Неукум.

Роздільну здатність знімків отримано на рівні 16 метрів. Це не найвиразніші знімки Фобоса, але вони показують у нових деталях заплановані в минулому й на сьогодні майданчики для посадки космічних кораблів.

На основі нових зображень науковцям вдасться створити топографічну карту супутника Марса з високою роздільною здатністю. Вона буде використана для вибору місця посадки російського апарату «Фобос-Ґрунт». Але цей процес закінчиться не раніше, ніж до кінця року, й, судячи з усього, остаточне рішення буде прийнято вже після запуску апарата. Нові знімки показали, що вдалими можуть бути і раніше обрані місця для посадки, і виявлені в ході останньої фотосесії.

Фобос - це найбільший з двох марсіанських супутників (назва другого - Деймос). Середній радіус Фобоса становить близько 11 кілометрів. Науковці до цього часу не можуть однозначно сказати, як саме утворився цей супутник Марса. За однією з версій, він сформувався з матеріалу головного поясу астероїдів, а за іншою, Фобос - це частина Марса, збита при зіткненні з іншим небесним тілом. Раніше група науковців представила нові докази на користь цієї версії.

За матеріалами Science News

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі