Французький астроном-любитель зняв падаючий «Фобос-Ґрунт» (відео)

Відео
Поділитися
© Віктор Бар'яхтар
Паризький астроном-любитель Тьєррі Лего зумів зняти на відео російський космічний апарат «Фобос-Ґрунт», який мав відправитися на Марс, однак не вийшов на розрахункову орбіту і зараз падає на Землю.

На відео добре видно баки для палива, а також панелі з сонячними елементами.


Очікується, що «Фобос-Ґрунт» увійде у земну атмосферу протягом найближчих 8 або 9 днів.

У п'ятницю представники російської компанії «Роскосмос» заявили, що практично весь літальний апарат згорить в атмосфері, а поверхні Землі досягнуть 20 або 30 уламків загальною вагою не більше ніж 200 кг.

У п'ятницю «Фобос-Ґрунт» пролітав над Землею на висоті від 177 до 224 кілометрів над поверхнею. Протягом найближчих днів він увійде у верхні шари атмосфери, і відстань до Землі почне різко скорочуватися, а швидкість його падіння - збільшуватися.

На момент запуску «Фобос-Ґрунт» важив більше 13 тонн, 10 тонн цієї ваги становило паливо, за допомогою якого космічний апарат мав долетіти до найбільшого супутника Марса.

Паливо «Фобос-Ґрунт» складається в основному з суміші несиметричного диметилгідразина (гептила) і дінітротетроксида. Це дуже отруйні речовини, але вони майже напевно згорять відразу ж, коли космічний апарат увійде в атмосферу Землі.

Вчені пояснюють, що паливні баки Фобос-Ґрунта зроблено з алюмінію, а не з титану. Температура плавлення алюмінію - відносно низька, з чого випливає, що баки та паливо повинні згоріти ще у верхніх шарах атмосфери.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі