Вантажний корабель "Прогрес М-15М" з другої спроби пристикувався до МКС

Поділитися
© kosmostar.com
Перша спроба стиковки «Прогресу М-15М» була зроблена 23 липня, але скасована через технічний збій, що перешкодив підійти апарату близько до МКС. З другої спроби стикування пройшло успішно.

Російський безпілотний вантажний корабель "Прогрес М-15М» вранці в неділю, 29 липня, зміг здійснити успішну автоматичну стиковку з Міжнародною космічною станцією (МКС), після того як на тижні на вантажівці стався збій і інженери відзначили процес зближення «Прогресу» з МКС. Як повідомили в підмосковному ЦУП, апарат успішно пристикувався за допомогою нової системи стикування «Курс-НА».

«Вантажний корабель безпечно підійшов до станції і автоматично пристикувався до стикувального відсіку Пірс у російській частині МКС», - повідомили в ЦУП. В майбутньому систему зближення і стикування "Курс-НА» планується використовувати не тільки на вантажних «Прогресу», а й на пілотованих «Союзах», які доставляють на станцію космонавтів.

Перша спроба стикування «Прогресу М-15М» була зроблена 23 липня, але скасована через технічний збій, що перешкодив підійти апарату близько до МКС. Після виникнення збою, російські інженери вирішили відвести «Прогрес» на безпечну відстань і після аналізу ситуації, а також стикування японського вантажівки HTV-3, повторити спробу.

Сьогоднішнє стикування - це ключовий маневр у тестуванні нової стикувальної системи «Курс-НА», що представляє собою оновлену версію російської системи «Курс» для стиковки апаратів. «Курс-НА» має поліпшене електронне обладнання, яке дозволяє знизити споживання стикувальних компонентів, сама система зменшена в розмірах і дозволяє проводити більш безпечні стикування з МКС.

У рамках сьогоднішнього стикування «Прогрес» підійшов до МКС на 46 км, після чого «Курс-НА» була активована і вантажівка причалила до станції. Зазначимо, що стикування «Прогресу» пройшло всього через день після того, як на МКС прийшов японський вантажний корабель HTV-3, що доставив запаси їжі та обладнання.

Вантажний корабель "Прогрес М-15М» з 30 липня почне виконувати наукову програму, як і планувалося спочатку. Зокрема, з 15 по 20 серпня корабель братиме участь в експерименті «Радар-Прогрес», направленому на визначення просторово-часових залежностей щільності, температури, іонного складу локальних неоднорідностей іоносфери, що виникають у результаті роботи двигунів корабля «Прогрес». Після виконання наукової програми «Прогрес» буде затоплено в Тихому океані.

Зараз же на космодромі Байконур продовжуються роботи з підготовки до запуску транспортного вантажного корабля «Прогрес М-16М». Запуск ракети «Союз-У" з вантажним кораблем "Прогрес М-16М» заплановано на 1 серпня. Вантажний корабель повинен буде доставити на МКС більше 2,5 тонн вантажів - наукове обладнання та комплектуючі для станції, паливо для підтримки її орбіти, продукти харчування, воду і повітря для космонавтів. Планований запуск транспортного вантажного корабля третій в поточному році. Попередні були успішно виконані 26 січня («Прогрес М-14М») і 20 квітня («Прогрес М-15М»). !zn

Читайте також:

З «Байконура» до МКС стартувала тридцять третя експедиція (відео)

Перший приватний космічний корабель стартував до МКС

На МКС виявлено мікроби, здатні вивести її обладнання з ладу

Перша китайська жінка-космонавт повернулася на Землю (відео)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі