Хіміки винайшли фарбу для створення дешевих сонячних батарей

Поділитися
Дослідники з університету Нотр-Дама придумали дешевий і простий спосіб створення сонячних батарей - "сонячну фарбу". Теоретично нею буде достатньо пофарбувати будинок або, скажімо, дах, для того щоб отримати гігантську сонячну батарею для живлення електроприладів.

Основою "сонячної фарби" дослідників з університету Нотр-Дама (University of Notre Dame) стали квантові точки (нанокристали напівпровідника) з діоксиду титану (TiO2). Вчені покрили їх сульфідом і селенідом кадмію (CdS і CdSe), а потім помістили наночастинки у водно-спиртову суміш, і на виході отримали густу пасту (таким чином, хімікам навіть не знадобилася сполучна речовина).

Цю масу нанесли на провідну скляну поверхню і отриману плівку розжарили при 200 ° С. Вимірювання властивостей такої "сонячної фарби" в фотоелектрохімічній комірці показали, що під впливом сонячного світла в плівці генерується електричний струм.

"Ефективність конверсії світла в енергію поки невелика: в кращому разі всього близько 1%, що набагато нижче 10-15% у комерційних кремнієвих сонячних елементах", - зауважує глава дослідження Прашант Камат (Prashant Kamat).

"Проте цю фарбу ми можемо виготовляти дешево і у великих кількостях. Якщо ми якось зможемо покращити ефективність, то енергетичні потреби майбутнього можна буде задовольнити новим способом", - додає вчений.

Зараз Прашант і його колеги намагаються зробити новий матеріал більш стабільним, щоб він показував однаковий результат незалежно від умов. Тим часом стаття, що розповідає про перші успіхи, вийшла в журналі ACS Nano.

Додамо, що команда Камат вже не перший рік працює над створенням дешевих сонячних батарей. Раніше вчені для підвищення ККД системи додавали до діоксиду титану вуглецеві нанотрубки.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі