Італійські вчені хочуть знаходити наркоторговців за пробами повітря

Поділитися
© freundchen.blogspot.com
Вчені з Італії пов'язали кількість наркотиків в атмосфері з їх поширеністю в конкретному регіоні. Стаття вчених з'явилася в журналі Science of the Total Environment, а її короткий виклад подає ScienceNOW.

Ще в 2007 році вчені виявили, що проби повітря, взяті в Римі, містять домішки наркотиків (зокрема, кокаїну) в доступній для реєстрації кількості. Максимальна частка наркотиків була зафіксована в зимові місяці і склала 0,1 нанограма на кубічний метр.

Тоді, однак, дослідники сприйняли відкриття просто як цікавий факт. У рамках нової роботи вчені спробували встановити, чи існує взаємозв'язок між концентрацією конкретного наркотику в повітрі і його поширеністю в даному регіоні.

Для цього вчені проаналізували проби, зібрані в 20 контрольних точках у 8 регіонах Італії влітку і в 39 контрольних точках у 14 регіонах взимку (у роботі 2007 року максимальна концентрація була зареєстрована взимку). Після цього вчені перевірили кореляцію (для цього використовувався коефіцієнт Пірсона) між зібраними даними заборонених речовин у повітрі і даними поліції щодо конфіскації наркотиків у цьому регіоні і масштабах їх вживання.

Досліджувані результати показали досить гарну кореляцію. Самі вчені, однак, не поспішають з висновками, підкреслюючи, що отримані ними результати потребують додаткової перевірки. Водночас, якщо такий зв'язок підтвердиться, то це дозволить поліції оцінювати масштаби споживання наркотиків швидко і дешево, не покладаючись на дані інформаторів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі