Китайський корабель вперше вручну причалив до орбітальної станції

Поділитися
Орбітальна станція має один стикувальний вузол, а також обладнання для життя і роботи групи космонавтів протягом 20 діб. Китай стане третьою після США і Росії державою, яка самостійно запустить і буде підтримувати орбітальну станцію.

Китайський корабель "Шеньчжоу-9" з екіпажем з трьох тайконавтів на борту вперше в історії здійснив ручну стиковку супутника з орбітальною станцією "Тяньгун-1". Операція транслювалася в прямому ефірі по китайському телебаченню.

"Шеньчжоу-9" знаходиться на орбіті з 16 червня. Через два дні після старту модуль успішно пристикувався до орбітальної станції, екіпаж перейшов на борт "Тяньгун-1" для проведення наукових експериментів.

Потім тайконавти покинули станцію, попередньо законсервувавши лабораторний модуль на випадок, якщо стиковка пройде не за планом і їм доведеться повертатися на Землю. Однак найгірші побоювання не виправдалися, і космонавт Лю Ван успішно провів ручне стикування модуля та станції, що рухаються в космічному просторі зі швидкістю більше 7 км/сек. Зазначимо, що до стикування екіпаж корабля готувався кілька днів, а на Землі відрепетирував процес більше 1,5 тисячі разів.

Стиковка з модулем "Тяньгун-1", виведеним на орбіту у вересні 2011 року, входить у програму польоту екіпажу, в якому бере участь перша китайська жінка-космонавт Лі Янг. Орбітальна станція має один стикувальний вузол, а також обладнання для життя і роботи групи космонавтів протягом 20 діб. Китай стане третьою після США і Росії державою, яка самостійно запустить і буде підтримувати орбітальну станцію. !zn

Читайте також:

Україна не зможе вступити в Європейське космічне агентство без збільшення фінансування галузі

Европа вибрала дослідження Юпітера в якості наступної великої космічної місії

Китай починає будівництво космічної станції

Більше за всіх в космосі «насмітивла» Росія, - НАСА

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі