Коллайдер зафіксував рідкісний розпад часток, "поховавши" теорію нової фізики

Поділитися
Коллайдер зафіксував рідкісний розпад часток, © forum.pocket-video.com.ua
Нове спостереження на ВАК фактично спростувало теорію суперсиметрії, яка постулює існування загадкових суперчастинок.

Міжнародна команда фізиків, які працюють на Великому адронному колайдері, виявила надзвичайно рідкісний випадок розпаду елементарних частинок - Bs-мезона (дивного B-мезон) на два мюона.

Параметри цієї події точно співпали з прогнозами загальноприйнятої фізичної теорії - Стандартної моделі. Таким чином, спостереження завдало значного удару прихильникам «нової фізики», зокрема, теорії суперсиметрії.

Вона передбачає, що у всіх відомих елементарних частинок існують «двійники» - суперсиметричні частинки, які зародилися разом із звичайними частинками у момент Великого вибуху. Потім суперсиметричні частинки стали набагато важчими, розпалися, а їхні залишки утворили «темну матерію», з якої майже на чверть складається Всесвіт і пояснення існування якої немає у Стандартній моделі.

Теорія суперсиметрії висувалася багатьма фізиками-теоретиками як засіб пояснення деяких невідповідностей у Стандартній моделі Всесвіту. Ці фізики дуже розраховували отримати за допомогою Великого адронного коллайдера перше експериментальне підтвердження цієї теорії.

Однак нове спостереження, про яке було повідомлено на конференції з фізики адронного коллайдера у Кіото, суперечить багатьом моделям в рамках теорії суперсиметрії.

«Суперсиметрія, можливо, не вмерла як теорія, але ці останні результати свідчать, що вона важко хвора», - прокоментував отримані вченими результати професор Кріс Паркс, який є представником британської частини експерименту під кодовим позначенням LHCb.

Ще більш радикально висловився інший співробітник колаборації LHCb, професор Імперського коледжу Лондона Андрій Голутвін.

«Результат дуже обмежує коло існуючих моделей, зокрема, суперсиметричні моделі стають майже неймовірними. Я б сказав, що суперсиметричні моделі на шляху на цвинтар», - зазначив він.

Дослідники, що працюють на детекторі LHCb, виміряли швидкість розпаду частинки під назвою Bs-мезон (складається з s-кварка («дивного» - «strange») і b-кварка («чарівного» - «beauty»), на дві частинки - мюони.

Вперше такий розпад спостерігався у штучних умовах, і за підрахунками вчених, на кожен мільярд розпадів цього мезона доводиться всього три розпади такого роду.

Дана частота явища передбачена у загальноприйнятій фізичній теорії - Стандартній моделі, але суперечить теорії суперсиметрії. Якби сверхпартнери звичайних частинок існували в реальності, число таких розпадів було б куди вищим. !zn

Читайте також:

Вчені отримали нові свідчення існування бозона Хіггса

На адронному колайдері встановлено світовий рекорд температури: 5,5 трильйонів градусів

Фізик, який намагався спростувати Ейнштейна, пішов з науки

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі