Крила у перших птахів спочатку з'явилися для тепла, а не для польоту

Поділитися
Палеонтологи зробили відкриття, яке здивувало їх самих. Виявилося, що крила протоптахів були абсолютно непристосованими для справжнього польоту.
Несподіване з точки зору палеонтології відкриття зробили вчені з Єльського університету в США. Вони з'ясували, що пір'я у птахів спочатку розвивалося не для польоту, а для захисту від перегріву або охолодження.
Крила перших птахів виявилися примітивними і являли собою скоріше перехідні форми, що пов'язують справжніх пернатих і динозаврів.
До такого висновку вчені прийшли, відновивши крило одного з найдавніших протоптахів - археоптерикса (Archaeopteryx lithographica), і пернатого динозавра анхіорніса (Anchiornis huxleyi).
За основу були взяті дві ключових скам'янілості - так званий «берлінський археоптерикс», знайдений у Німеччині в 1880 році, і останки анхіорніса BMNHC PH828, виявлені його першовідкривачами в Китаї у 2009 році.
На подив учених, крила протоптахів і динозавра значно відрізнялося від того, як складені кінцівки їх сучасних родичів. За словами палеонтологів, подібні крила не були придатні для справжнього польоту.
Єдиний доступний для них стиль польоту - інтенсивне махання крилами - був занадто енерговитратним для здійснення тривалих перельотів. Крім того, пернаті рептилії і протоптахи не вміли злітати з місця і повільно літати над землею, економлячи сили, що ще більше обмежувало свободу їхнього руху.
«Археоптерикс мав досить дивні крила, в яких присутні відразу кілька шарів довгого махового пір'я. Крила динозавра анхіорніса складалися з безлічі простого пір'я-смужок, накладеного один на одного. Єдиний птах, оперення якого хоча б віддалено нагадує крила анхіорніса - це пінгвін», - пояснив керівник групи дослідників Ніколас Лонгріч.
На думку вчених, не виключено, що пір'я вперше з'явилося для захисту від перегріву або охолодження. Потім його структура ускладнилася - ймовірно, для приваблення самок або залякування ворогів. Згодом з'ясувалося, що велике пір'я підходять для утримання тіла динозавра у повітрі.
Лонгріч і його колеги вважають, що стародавні протоптахи недовго користувалися такими крилами. За їхніми розрахунками, сучасний варіант крил розвинувся за перші десять мільйонів років еволюції птахів. Їхня форма практично не змінювалася в наступні 130 мільйонів років, переживши вимирання динозаврів і розквіт ссавців. !zn
Читайте також:
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі