Марсохід Curiosity може доїхати до першої мети до кінця вересня

Поділитися
© euronews.com

Марсохід Curiosity після закінчення тестування всіх систем і інструментів, швидше за все, попрямує до "перехрестя" в 500 метрах від нього, що отримав назву Гленелг (Glenelg), повідомили представники Лабораторії реактивного руху (JPL) НАСА на телефонній прес-конференції в п'ятницю.

Якщо все піде за планом, марсохід добереться туди приблизно через 1,5 місяця.

Самий великий і складний в історії марсохід - ровер Curiosity - вранці 6 серпня здійснив успішну посадку в районі марсіанського кратера Гейла після восьмимісячного подорожі з Землі, тепер протягом місяця він буде поступово "розминати м'язи" - перевіряти бортову апаратуру і наукові прилади, готуючись почати свою дослідницьку місію.

Науковий співробітник місії Джон Гротцінгер зазначив, що поки тестування наукових інструментів марсоходу проходить нормально, всі системи працюють штатно. Він, зокрема, підтвердив, що російський детектор ДАН, призначений для пошуку води і гідратованих мінералів на Марсі, в п'ятницю був вперше включений в активному режимі - разом з генератором нейтронів.

Гротцінгер також повідомив, що вчені почали тестування "погодного" інструменту марсохода REMS (Rover Environmental Monitoring Station) - перша за 30 років після "Вікінгів" постійна метеостанція на Марсі вже встигла оцінити максимальну температуру попереднього марсіанського дня в місці посадки Curiosity, яка склала 276 кельвінів , або плюс три градуси Цельсія.

"Нашою першою метою, ймовірно, стане Гленелг - своєрідний" перехрестя ", де зустрічаються три типи рельєфу поверхні. Команда місії вибирала назву з заздалегідь складеного списку приблизно в 100 найменувань - марсохід проїде цю точку два рази, на шляху туди й назад, тому ми вибрали паліндром ", - сказав Гротцінгер. Гленелг - назва населених пунктів в Канаді, Австралії та Шотландії.

За словами представника JPL, якщо тестування інструментів продовжиться в штатному режимі, перші тестові руху коліс Curiosity очікуються вже на наступному тижні. До кінця серпня вчені також планують детально досліджувати один з чотирьох "слідів" на поверхні, які залишили двигуни "небесного крана". Гротцінгер зазначив, що марсохід обмежиться лише дистанційним дослідженням, оскільки обнажившиеся каміння "не виглядають підходящими для буріння".

"Після цього і закінчення тестування ми плануємо вирушити в дорогу, і ми хочемо рухатися як можна більш ефективно. Якщо так і вийде, то шлях туди займе приблизно 3-4 тижні ... Я думаю, ми дістанемося до Гленелга приблизно через місяць-півтора ", - сказав учений, додавши, що якщо по шляху марсохід знайде цікаві зразки для дослідження, він може затриматися, оскільки" наука залишається нашим пріоритетом ".

Вчені очікують, що вже до кінця земного року Curiosity почне рух до підніжжя гори Маунт Шарп в центрі кратера Гейла, яка буде його основною метою.

Представник Національної лабораторії Лос-Аламос (LANL) Роджер Вінс, під керівництвом якого створювався інструмент ChemCam - "хімічна" камера, за допомогою спектрометра визначає склад мінералів, що випаровуються променем лазера - зазначив, що на цьому тижні почалася його калібрування, і вчені вже обрали першу мета, по якій "вистрілить" Curiosity.

"Поки ми ще не використали лазер, але розраховуємо, що це відбудеться вже через декілька днів ... Ми налаштовані оптимістично", - зазначив учений.

Проект "Марсіанська наукова лабораторія" (Mars Science Laboratory), загальна вартість якого склала 2,5 мільярда доларів, був початий в 2004 році. Його головна ланка - марсохід Curiosity - представник вже третього покоління марсоходів. Він значно перевершує за своїми можливостями "предків": майже іграшкового Sojourner і кілька більш "солідних" Spirit і Opportunity.

За розмірами новий марсохід зіставимо з невеликим автомобілем, його маса становить 899 кілограмів (Spirit і Opportunity важили по 170 кілограмів). На борту Curiosity встановлені 10 наукових інструментів загальною масою 75 кілограмів, які дозволять марсоходу проводити детальні геологічні та геохімічні дослідження, вивчати атмосферу і клімат планети, шукати воду і її сліди, органічні речовини і визначати - чи був колись Марс придатний для життя, і чи є на ньому місця, придатні для життя зараз. !zn

Читайте також:

Фахівці НАСА вирахували точне положення марсоходу Curiosity

Американський марсохід спробує відповісти на питання, чи є життя на Марсі (відео)


Марсохід Opportunity виявив нові свідчення наявності води на Марсі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі