Метеорити могли принести на Землю необхідний для життя азот

Поділитися
Метеорит, який знайшли в снігах Антарктиди, може допомогти знайти відповідь на одну з найбільших таємниць науки - як саме на Землі зародилося життя. Річ у тім, що цілий ряд науковців уважає, що достаток азоту й аміаку в цьому та інших метеоритах, що падали на Землю мільярди років тому, міг сприяти виникненню перших живих організмів.

Зокрема, знайдений в метеориті Grave Nunataks 95229 газ є ключовою складовою органічних білків і молекул ДНК, властивих усім живим істотам на землі.

У ході дослідження, в якому брали участь фахівці з університету штату Арізони, спільно з їхніми колегами з каліфорнійського університету, був проведений ретельний аналіз чотирьох грамів порошку, взятого з космічного тіла, виявленого в 1995 році.

Згідно з результатами проби, в Grave Nunataks містився не лише азот, але й чимала кількість вуглеводнів, що також сприяють зародженню примітивних форм життя.

Більшість попередніх досліджень у цій галузі проводили на зразках метеорита Murchison, що впав у Австралії в 1969 році. Цей астероїд приніс з собою безліч різних органічних сполук, проте, на думку глави дослідницької групи Сандри Піццарелло, Murchison був навіть "занадто хороший".

Як стверджує Піццарелло, молекулярна форма цих сполук занадто складна і безладна для первинної біосфери та характерніша для пізніших періодів еволюції життя на Землі.

Одним з головних аргументів прибічників теорії про позаземне джерело життя на нашій планеті є ідея про те, що в ранній період формування Землі в довкіллі просто не було повного набору складових, необхідних для запуску процесів формування органічного життя.

З іншого боку, пояс астероїдів, розташований між Марсом і Юпітером, надавав набагато сприятливіші умови для подібних процесів, ніж те розпечене пекло, на яке була схожа Земля в своїй юності.

Згодом ті речовини і сполуки, які утворювалися в "плавильному котлі" поясу, були закинуті в різні куточки сонячної системи, зокрема й на Землю.

Експерт з метеоритів з лондонського Музею природної історії Керолайн Сміт розділяє думку своєї колеги із США. Вона також уважає, що азот є ключовим елементом і сподівається побачити схожі результати після аналізу декількох інших космічних каменів.

"Однією з найважливіших проблем для первинної біосфери землі була нестача азоту, який міститься також і в аміаку", - говорить Сміт. - "Якщо спочатку в атмосфері молодої Землі майже не було аміаку, то звідки він взявся потім?"

Незважаючи на велику кількість найрізноманітніших гіпотез, науковці поки не можуть точно назвати першопричину зародження життя на планеті.

Раніше було повідомлено, що в уламках великого метеорита, що впав на територію Африки, було виявлено органічні речовини, які вважають ключовими елементами життя, - амінокислоти, без яких неможливо створити білок.

Що ж стосується Піццарелло, то вона уважає, що перше органічне утворення могло з'явиться, коли неорганічні субстанції з метеоритів потрапляли в сприятливе середовище на Землі, - наприклад, вулкани або гарячі джерела.

"Коли, де, в яких умовах і внаслідок яких процесів зародилося життя, - ми просто не знаємо, - визнає Піццарелло. - Усе що можемо сказати, - це те, що, судячи з усього, умови для появи необхідних сполук могли існувати й поза Землею".

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі