Мода з кам'яного століття: Археологи розкопали сумочку з зубами віком 4 тис. років

Поділитися
© Klaus Bentele/LDA Halle
Раніше археологам не траплялася настільки незвичайна знахідка: сотні послідовно розташованих у ґрунті в одному напрямку собачих зубів, які нагадують верхню частину сучасної жіночої сумочки.

В епоху, коли населення Європи було нечисленне і вело напівкочовий спосіб життя, у людей вже існувало уявлення про красу і прагнення до того, щоб виділятися. Так вважають археологи з Німеччини, які зробили незвичайну знахідку, що датується 2500-2200 роками до нашої ери.

У пошуках артефактів кам'яної і бронзової епох фахівці проводять розкопки на території муніципалітету Профен (Profen), неподалік від Лейпцига.

На ділянці розкопок, площа якої становить близько сотні гектарів, дослідники, як правило, знаходили кам'яні знаряддя, наконечники списів, керамічний посуд, кістяні гудзики, а також намиста із бурштину. Крім того, там же було виявлено більше 300 стародавніх поховань.

Але нещодавно археологи зробили дивну знахідку - сотні послідовно розташованих в ґрунті
собачих зубів. Виходячи з особливостей розташування зубів, досвідчені фахівці досить швидко зробили висновок, що вони колись були частиною єдиної структури.

"Після багатьох тисяч років шкіра або тканина зникла, і все, що залишилося від стародавнього артефакту - це зуби. Вони розташовані в одному напрямку, так що знахідка нагадує верхню частину сучасної жіночої сумочки", - розповідає Сюзанна Фрідріх (Susanne Friederich) з державного музею Саксонії-Анхальт в Халлі (Landesmuseum fur Vorgeschichte).

Дослідники відзначають, що вовчі або собачі зуби досить часто використовувалися "європейцями" епохи неоліту як прикраса. Так, колись уже були виявлені предмети, які призначалися для носіння у волоссі або на шиї.

Разом з тим фахівці підкреслюють, що раніше їм не траплялася настільки незвичайна знахідка. "Вперше ми можемо представити прямі докази існування у кам'яному столітті подібних торбинок", - додає Сюзанна Фрідріх. !zn


Читайте також:

Вчені виявили нове підтвердження пророкувань майя про «кінець світу» (фото)

Китайські археологи знайшли 110 теракотових статуй воїнів

Археологи знайшли ще 20 км Великої китайської стіни

На території Луганської області виявлено ​​резиденцію ханів Золотої Орди XIV століття

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі