NASA розробляє «літак-зірку» з чотирма крилами (ВІДЕО)

Поділитися
NASA розробляє надзвуковий літак, що нагадує зірку з чотирма променями, завдяки яким він досягає кращих аеродинамічних характеристик і легше переходить на надзвук.

Національне управління з повітроплавання і дослідження космічного простору США (NASA) взялося за створення літака майбутнього, який, як очікується, стане новим щаблем у розвитку авіації. Мова йде про надзвуковий літак, що на даний момент існуює тільки у вигляді концепції, але вже встиг заробити популярність у ЗМІ. Все завдяки унікальним технічним характеристикам і незвичайній формі.

Літак зовні нагадує зірку з чотирма променями або, наприклад, зброю самураїв сюрікен: плоске «тіло» з боків забезпечене довгими крилами, а друга пара крил - трохи коротших - розташовується перпендикулярно до них.

При зльоті літак використовує «довгу» пару крил - як звичайний лайнер, з їхньою допомогою він відривається від землі. Однак у повітрі, наближаючись до швидкості звуку - а це близько 1,2 тисячі кілометрів на годину - він розвертається на 90 градусів і летить вже на «короткій» парі крил. Таким чином літак досягає кращих аеродинамічних характеристик і легше переходить на надзвук.

Головна перевага подібної аероконструкціі полягає в тому, що вона дозволить уникнути виникнення такого акустичного явища, як звуковий удар, що виникає в момент подолання швидкості звуку. Сила звукового удару настільки велика, що свого часу стала причиною заборони на польоти ряду надзвукових лайнерів, бо їхнє переміщення у прямому сенсі відчувало на собі все живе на багато кілометрів навколо. Досі авіаконструкторам не вдавалося знизити у створюваних літаках звуковий удар до допустимих норм.


Але, схоже, професор Джі-Ченг Же з Університету Майамі знайшов спосіб зробити літак «тихішим». Як зазначає сам учений, його творіння, імовірно, буде характеризуватися вкрай слабким звуковим ударом, а можливо, і зовсім зможе його усунути. Але головне, новий надзвуковий літак зробить прорив в авіації. Літак зможе розвивати швидкість, яка в два рази перевершує швидкість звуку, тобто майже 2,4 тисячі кілометрів на годину.

«Уявіть собі, переліт з Нью-Йорка до Лос-Анджелеса займе всього дві години замість шести, з Нью-Йорка до Токіо - 5 годин замість 15», - пише професор на сайті Університету Майамі.

Вчений визнає, що ще багато належить зробити, перш ніж новий літак побачить світ. Але концепцією вже зацікавилися у NASA і навіть виділили 100 мільйонів доларів на початковий етап розробок. Він включає в себе доведення моделі «до розуму», аналіз доцільності та в цілому здійсненності проекту. А потім тестування моделі літака в аеродинамічній трубі. !zn

Читайте також:

NASA запустило місію з вивчення радіаційних поясів Землі

NASA і Boeing продемонстрували трикутний «літак майбутнього» (відео)

Літак на сонячній батареї Solar Impulse відправився в міжконтинентальний політ (відео)

Літак на сонячній батареї успішно перетнув Гібралтар

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі