NASA запустило місію з вивчення радіаційних поясів Землі

Поділитися
© Space.com
Основна мета RBSP - вивчення так званих поясів ван Аллена або радіаційних поясів. Вони є областями в магнітосфері Землі, де накопичуються високоенергетичні заряджені частинки з космосу - переважно протони й електрони.

NASA повідомила про запуск місії з вивчення радіаційних поясів Землі. Місія отримала найменування Radiation Belt Storm Probes (RBSP - Штормові зонди для вивчення радіаційних поясів) і складається з двох однакових апаратів. Зонди були виведені на орбіту ракетою-носієм Atlas V.

Спочатку запуск планувався на 23 серпня 2012 року, проте пізніше був перенесений на 24 серпня через неполадки в системі кермового управління двигуна першого ступеня ракети. 24 серпня вже на стартовому столі були виявлені неполадки в радіомаяках і запуск був знову перенесений.

"Сьогодні в космос відправилися 11 років нашої праці", - заявила один з керівників проекту Нікі Фокс. Вона також додала, що сонячні батареї на апаратах успішно розкрилися. У найближчі 60 днів зонди пройдуть серію тестів і тільки після цього приступлять до основної місії.

Основна мета RBSP - вивчення так званих поясів ван Аллена або радіаційних поясів. Вони є областями у магнітосфері Землі, де накопичуються високоенергетичні заряджені частинки з космосу - переважно протони й електрони. Всього таких поясів два - на висотах (у районі екватора) 4 і 17 тисяч кілометрів відповідно. Обидва мають форму неправильних "бубликів".

В рамках місії зонди будуть вивчати обидва пояси, рухаючись по різних орбітах. Планується, що зонди будуть спостерігати за змінами властивостей поясів з плином часу, особливо в періоди магнітних бур. !zn

Читайте також:

Телескоп «Хаббл» виявив одні з далеких і ранніх галактик

Японські астрономи виявили слід невідомого космічного спалаху

Європа обрала дослідження Юпітера в якості наступної великої космічної місії

У NASA зафіксували, як Венера пройшла по диску Сонця (фото)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі