Невдалий запуск російської ракети перетворив два супутники зв'язку на космічне сміття (відео)

Поділитися
Росія не змогла вивести на орбіту два супутники зв'язку. Збиток від їхньої втрати перевищить п'ять мільярдів рублів. Причиною невдачі став, за попередніми даними, збій в роботі розгінного блоку.

В ніч на 7 серпня російська ракета-носій "Протон" з розгінним блоком "Бриз-М" не змогла вивести на розрахункову орбіту два супутники зв'язку - "Експрес-МД2" і "Телком-3".

Причиною невдачі, за попередніми даними, став збій у роботі розгінного блоку. Комісія Федерального космічного агентства (Роскосмос) вже приступила до з'ясування обставин того, що сталося, але супутники знаходяться на нерозрахунковій орбіті, тому їх можна вважати фактично втраченими. Аварія сталася відразу після другого увімкнення розгінника: третє з нез'ясованих поки причин не відбулося, пояснило джерело в Роскосмосі.

Cупутник зв'язку "Експрес-МД2" був створений в Центрі імені Хрунічова спільно з італійським підрозділом Thales Alenia Space. Він призначався для безперервної цілодобової ретрансляції потоків інформації різного напрямку в системі супутникового зв'язку і мовлення РФ. "Телком-3" був створений ВАТ "Інформаційні супутникові системи" імені академіка Решетньова "на замовлення індонезійської компанії РТ Telekomunikasi Indonesia Tbk (Джакарта) і призначався для забезпечення зв'язку і телемовлення в Індонезії та Індокитаї.

Згідно з даними Стратегічного командування США, розгінний блок «Бриз-М» з супутниками знаходиться на орбіті з перигеєм (найнижчою точкою орбіти) 266,7 кілометра і апогеєм 5,02 тисячі кілометрів. У каталозі стратегічного командування США йому присвоєно номер 38744. Один з любителів-спостерігачів за супутниками Кевін Феттер встиг зняти на відео прохід супутників по орбіті. На відеоролику видно, як одна за одною по одній лінії проходять чотири точки: два супутники, розгінний блок і адаптер.

Загублені в результаті невдалого запуску супутники «Експрес-МД2» і «Телком-3» були застраховані в «Інгосстраху» та «АльфаСтрахуванні» відповідно, випливає з матеріалів конкурсної комісії щодо страхування даних космічних апаратів.

Вартість телекомунікаційних супутників, запуск яких закінчився невдачею, становить близько 5-6 мільярдів рублів, повідомило джерело у космічній галузі. Воно нагадало, що це перший аварійний космічний запуск в Росії після невдалого минулого року. За підсумками 2011 року Росія випередила всі інші країни за кількістю космічних запусків (35) і втрачених апаратів (5). На другому місці був Китай з 19 пусками, з яких лише один закінчився невдало. США здійснили 18 пусків, з яких теж всього один був аварійним.

У минулому році в результаті невдалих пусків Росія втратила геодезичний апарат військового призначення "Гео-ІК-2"; супутник "Експрес-АМ4", призначений для забезпечення цифрового телерадіомовлення; вантажний корабель "Прогрес М-12М"; апарат "Фобос-Ґрунт", призначений для доставки зразків ґрунту супутника Марса - Фобоса; супутник подвійного призначення "Меридіан". !zn


Читайте також:

Вантажний корабель «Прогрес М-15М» з другої спроби пристикувався до МКС


З «Байконура» до МКС стартувала тридцять третя експедиція (відео)

Перший приватний космічний корабель стартував до МКС

У космосі встановлять веб-камери

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі