Нейробіологи передали текст на сітківку ока сліпого пацієнта

Поділитися
Замість того щоб намацувати брайлівські літери кінчиками пальців, сліпий пацієнт зміг «бачити» їх і читати кожну букву менш ніж за секунду з точністю 89%.

Нейробіологи зі США і Франції вперше змогли "спроектувати" букви і слова безпосередньо на сітківку ока сліпого пацієнта, що відкриває нові можливості для адаптації людей з порушеннями зору, йдеться в статті, опублікованій в журналі Frontiers in Neuroscience.

Автори дослідження, група вчених під керівництвом Томаса Лауритцена (Thomas Lauritzen) з компанії Second Sight, використовували в експерименті прилад Argus II.

Він складається з мініатюрної відеокамери, електронного перетворювача сигналів і системи з 60 електродів, які передають сигнал безпосередньо на сітківку. Цей «протез ока» допомагає людям, що страждають на захворювання, пов'язані з ураженням сітківки, такі, як пігментний ретиніт і макулодистрофія. Зараз близько 50 осіб по всьому світу користуються цим приладом, який дає їм можливість бачити рух і розрізняти об'єкти.

Колишні експерименти показали, що Argus II дозволяє читати великі літери (висотою 10-20 сантиметрів) і розрізняти слова. Однак пацієнтам потрібні десятки секунд на читання однієї літери і хвилини - на короткі слова.

Лауритцен і його колеги вирішили «обійти» відеокамеру і передавати сигнал безпосередньо на електроди, щоб прискорити процес читання. Сигнал передавався на шість електродів з 60, конфігурація їх відповідала точкам брайлівського шрифту.

«У цьому експерименті брав участь один сліпий пацієнт ... Замість того щоб намацувати брайлівські літери кінчиками пальців, він міг «бачити» їх і читати кожну букву менш ніж за секунду з точністю 89%», - говорить Лауритцен.

Вчені відзначають, що їхній експеримент показує можливість безпосередньої передачі інформації через електроди таких протезів. !zn

Читайте також:

Нейрофізіологи створили «білий запах», що визначає межі людського нюху

Американські вчені дізналися, коли і де формуються спогади

Російські вчені розробили іонообмінні контактні лінзи, що відновлюють зір після опіків (ВІДЕО)

Особливості зорової кори мозку впливають на сприйняття дійсності

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі