Нейрофізіологи створили "білий запах", що визначає межі людського нюху

Поділитися
Нейрофізіологи створили © incourage.me
Ізраїльські вчені створили "білий запах" за аналогією з "білим шумом": при змішуванні 30 ароматів для людини вони зливаються в один.

Нейрофізіологи з ізраїльського Інституту Вейцмана з'ясували, що при змішуванні 30 і більше запахів людський ніс перестає їх розрізняти, і вони зливаються в один.

Ефект отримав назву «білого запаху» за аналогією з «білим шумом» - коли ми чуємо одночасно багато різночастотних звуків, вони зливаються в один гул, і відрізнити один звук від іншого в цій какофонії людина не в змозі.

«Білий запах» був відкритий в ході експериментів зі змішування молекул запаху широкого діапазону ароматів.

Дослідники використовували 86 нетоксичних пахучих речовин з різними фізико-хімічними характеристиками. Діапазон запахів був від «приємного» до «неприємного» і від «їстівного» до «отруйного» (хоча самі речовини були нешкідливі).

Пахучі зілля розводили до однакової концентрації і наносили на спеціальний сорбент так, щоб речовини не змішувалися одна з одною, тобто щоб всі джерела запаху були одночасно і в суміші і один від одного не залежали.

Таких сумішей було зроблено декілька. Добровольці, понюхавши їх, повинні були сказати, чи можуть вони відрізнити одну від іншої. Якщо в суміші було небагато компонентів, це не було проблемою. Але коли число складових перевалювало за 20, всі починали плутати одну суміш з іншою, а коли число компонентів досягало 30, більшу частину сумішей не можна було відрізнити.

Враховуючи, що наш ніс містить сотні різних рецепторів запаху, даний феномен виявився несподіванкою для вчених, розповів нейробіолог Ноам Собел, який очолював цю роботу.

«На перший погляд може здатися, що чим більше запахів додається, тим більш «унікальним» буде отриманий аромат. Але як виявилося, все навпаки», - зазначив він.

Дослідник нюху Дональд Вілсон з Нью-Йоркського університету, описав це відкриття як «фундаментальне». «Це дозволяє нам пізнати основи того, як нюхова система сприймає суміші», - сказав він. !zn

Читайте також:

Мозок виявився здатним вчитися під час сну

Вчені виявили ген-провісник години смерті

Океанологи виявили кита, що здатний імітувати людський голос (АУДІО)

Біологи перетворили стовбурові клітини на яйцеклітини

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі