Оголошено лауреатів «математичного Нобеля»

Поділитися
У четвер, 19 серпня, на всесвітньому конгресі Міжнародного математичного союзу, який проходить в індійському місті Хайдарабад, були оголошені імена лауреатів премії Філдса. Ними стали представники чотирьох країн, зокрема, Росії та Ізраїлю.
У четвер, 19 серпня, на всесвітньому конгресі Міжнародного математичного союзу, який проходить в індійському місті Хайдарабад, були оголошені імена лауреатів премії Філдса. Ними стали представники чотирьох країн, зокрема, Росії та Ізраїлю.Так, премію Філдса, яку називають «математичним Нобелем», отримали російський учений Станіслав Смирнов з Університету Женеви, ізраїльтянин Еліон Лінденштраусс з Університету Єрусалиму, в'єтнамець Нго Бао Чау з Паризького університету і француз Седрік Вілліану з інституту Анрі Пуанкаре (Париж). Станіслав Смирнов був удостоєний нагороди, як повідомили представники журі, за «елегантний» доказ конформної інваріантності перколяції і моделі Ізінга у статистичній фізиці. Лінденштраусс заслужив філдсівську медаль за дослідження ергодичної теорії - теорії про особливі властивості деяких динамічних систем, які полягають в тому, що в процесі еволюції таких систем кожна їхня точка з деякою ймовірністю проходить поблизу будь-якої іншої точки. Бао Чау нагорода була присуджена за розробки, що стосуються фундаментальної леми Ленглендса. Заснована на ній програма поєднує безліч припущень, що пов'язують теорію чисел і теорію уявлень деяких груп. Віллані філдсівську медаль принесли його роботи з вивчення ентропії фізичних систем. Термін ентропія використовують для опису невпорядкованості тієї чи іншої системи, і Віллані займався питанням про час, за який система з низькою ентропією (наприклад, стиснений газ) досягне неупорядкованого стану. Премія Філдса була заснована канадцем Джоном Філдсом і вперше знайшла свого власника у 1936 році. Ця премія вручається раз на чотири роки двом, трьом чи чотирьом лауреатам у віці до 40 років. Разом з медаллю вони отримують грошовий приз у сумі 15 тисяч канадських доларів (14,6 тисячі американських доларів).

За матеріалами: Бі-бі-сі, Лента.Ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі