Особливості зорової кори мозку впливають на сприйняття дійсності

Поділитися
Нейробіологи з Університетського коледжу Лондона встановили, що люди з неоднаковою площею поверхні первинної зорової кори головного мозку абсолютно по-різному сприймають оптичні ілюзії.
Нейробіологи з Університетського коледжу Лондона встановили, що люди з неоднаковою площею поверхні первинної зорової кори головного мозку абсолютно по-різному сприймають оптичні ілюзії.В експериментах використовувалися дві добре відомі оптичні ілюзії, які перевіряють здатність оцінювати геометричні розміри об'єктів. У першій, запропонованій німецьким психологом Германом Еббінгаузом, застосовуються два кола, що знаходяться поряд, по периметру яких розташовуються великі і маленькі кола. Якщо центральні кола зробити ідентичними, людині буде здаватися, що те з них, яке оточене фігурами меншого діаметра, перевершує за розмірами сусіднє. У парі з ілюзією пана Еббінгауза виступав один з варіантів ілюзії, продемонстрованої італійцем Маріо Понці. Тут на зображення тунелю, що йде вдалину, накладаються два однакових кола, одне з яких знаходиться "ближче" до спостерігача. Друге коло при цьому здається більшим. Те, що площа поверхні і об'єм первинної зорової кори можуть варіюватися в дуже широких межах, відомо давно. Автори, дослідивши 30 здорових добровольців за методикою функціональної магнітно-резонансної томографії, відзначили очікувано різкі зміни цих параметрів, після чого запропонували учасникам досвіду розглянути описані вище ілюзії. Порівнювані кола відрізнялися один від одного реальними розмірами, а добровольцям необхідно було вказати, при якому співвідношенні діаметрів вони здаються однаковими. Обробка отриманих результатів показала, що шукане співвідношення діаметрів все далі відходить від одиниці зі зменшенням площі поверхні первинної зорової кори. «Дослідження прекрасно ілюструє те, що кожен з нас сприймає світ по-різному, - підсумовує один з авторів роботи Семюел Шварцкопф. - Мозок спотворює дійсність, а амплітуда спотворень визначається його структурними особливостями».

За матеріалами Компьюленты

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі