Озеро допомогло вченим дізнатися історію погоди у Північній півкулі за останні 5 тисяч років

Поділитися
© РИА Новости
Учені вивчили малюнок залягання "іржавих" шарів оксиду заліза в шарі донних осадових порід. Окислення заліза, що міститься у воді, відбувається при великій концентрації кисню, вміст кисню, у свою чергу, залежить від метеоумов - температури повітря і тривалості періоду, коли вода закрита льодом.

Вчені "прочитали" історію погоди в Північній півкулі за останні 5,2 тисячі років, проаналізувавши донні опади невеликого озера в Гренландії; результати дослідження опубліковані в журналі Nature Geoscience.

"Ми "прочитали" історію клімату за шарами осадових порід на дні невеликого озера в південно-західній частині Гренландії. Воно має саме такий розмір і таке розташування, щоб дані для нас збереглися просто ідеально", - сказав співробітник університету міста Архус Джаспер Ольсен (Jesper Olsen), слова якого наводяться в повідомленні.

Учені вивчили малюнок залягання "іржавих" шарів оксиду заліза в шарі донних осадових порід. Окислення заліза, що міститься у воді, відбувається при великій концентрації кисню, вміст кисню, в свою чергу, залежить від метеоумов - температури повітря і тривалості періоду, коли вода вкрита льодом. Розрахувавши зміни концентрації кисню у воді, вчені відновили "літопис" погоди в районі озера за весь час його безперервного існування. Потім, за цими даними, автори статті створили ретроспективну модель змін Північноатлантичного коливання - САК (динамічна система атмосферного тиску над Північною Атлантикою), яке "диригує" погодою в усій північній півкулі.

"Ми намалювали графік вмісту кисню у воді цього озера і створили за ним модель" поведінки "Північноатлантичного коливання, також за весь термін - чотири тисячоліття. Виявилося, що наша модель збігається з іншими реконструкціями, які були зроблені за різними даними і різними методами - за останні 900 років, а далі до нас ніхто не заглядав", - додав Ольсен.

На думку авторів дослідження, його результати доводять, що САК здійснює дуже значний вплив на погоду в Північній Європі, Гренландії і Північній Америці, і цей механізм може зіграти важливу роль у глобальній зміні клімату в майбутньому.

Раніше німецькі вчені довели, що саме Північноатлантичне коливання стало причиною аномально холодних зим на території Європи в останні два роки.

Північноатлантичне коливання є періодичною зміною атмосферного тиску при взаємному впливі постійно "пульсуючих" Ісландського мінімуму (циклону) і Азорського антициклону. Зміни різниці тиску між цими двома областями впливають на силу вітрів над Північною Атлантикою, які багато в чому формують погоду. САК впливає також і на довгострокові коливання клімату планети. !zn

Читайте також:

Від Гренландії відколовся айсберг площею 100 кв км

Антарктика за 40 років втратила 60% придонних вод

Вчені передбачили уповільнення глобального потепління


Вчені: Льодовики на планеті можуть розтанути швидше, ніж очікувалося

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі