Перший радянський метеосупутник зійшов з орбіти через 43 роки після запуску

Поділитися
© itar-tass.com
Перший радянський метеорологічний супутник «Метеор-1» сходить з космічної орбіти через 43 роки після того, як його було запущено з космодрому Плесецьк у 1969 році. Супутник транслював на Землю дані про температуру, знімки, зроблені у видимому та інфрачервоному діапазоні.

Перший радянський метеорологічний супутник «Метеор-1», запущений з космодрому Плесецьк у березні 1969 року, зійшов з навколоземної орбіти.

Супутник увійшов у щільні шари атмосфери Землі близько 1:22 за московським часом у точці з координатами 47 градусів північної широти і 95 градусів східної довготи - над західними районами Монголії, приблизно у 120 кілометрах на південний схід від міста Алтай - адміністративного центру аймака Говь-Алтай.

Ракета-носій Р-7 вивела «Метеор-1», маса якого становила 1,4 тонни, на полярну орбіту 26 березня 1969 року. За допомогою двох камер та інфрачервоного радіометра апарат збирав і передавав дані про зміну погоди на планеті у приймаючі центри у Москві, Новосибірську і Владивостоку. Потім ця інформація надходила для аналізу та складання прогнозів у московський Гідрометцентр, а також зарубіжні метеорологічні центри.

Дві сонячні панелі супутника були здатні забезпечувати постійне енергопостачання апарату. За даними NASA, «Метеор-1» припинив роботу в липні 1970 року, коли перервалося передання з нього відеоінформації і даних інфрачервоної зйомки з СРСР до США спеціальними каналами зв'язку, створеними в роки «холодної війни» для запобігання випадковому початку ядерного конфлікту.

Спочатку апарат було виведено на полярну кругову орбіту заввишки 650 кілометрів. Влітку 2011 року супутник знаходився на висоті близько 400 кілометрів, але через дев'ять місяців, у березні 2012 року, вона знизилася до 250 кілометрів. У березні бельгійський астроном-любитель зробив знімки радянського супутника. !zn

Читайте також:

Телескопи NASA зняли білясонця «корабель прибульців на заправці» (фото/відео)


США вивели на орбіту супутник-шпигун

На супутнику Юпітера виявили теплу воду і умови для виникнення життя

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі