Поглинання планет виявилося рідкістю в космосі

Поділитися
Астрономи встановили, що випадки "поглинання" планет власними зірками вкрай рідкісні. Стаття вчених опублікована в журналі The Astrophysical Journal, а також вона доступна на сайті arXiv.org.

У рамках дослідження вчені побудували модель міграції планети після формування. Результати розрахунків вони порівнювали з даними, зібраними телескопом "Кеплер". Виявилося, що найкращі результати показала схема, в якій міграція планети зупиняється на певній критичній відстані до зірки.

Наприклад, для світила сонячного типу це відстань - приблизно 10 зоряних радіусів. При цьому період обертання навколо зірки виявляється рівним приблизно чотирьом дням. Як наслідок, поглинання зірками планет у такій моделі виявляється винятковою подією.

Телескоп "Кеплер" був запущений у космос у березні 2009 року. Він безперервно сканує ділянку неба між сузір'ями Лебедя і Ліри, що містить близько 4,5 мільйона зірок (при цьому з них вчених цікавить приблизно 140 тисяч).

Екзопланети вчені реєструють транзитним методом - за змінами яскравості світил, що викликані проходом тіла по диску зірки. З 6 по 9 грудня 2011 року в Дослідницькому центрі Еймса пройшла перша кеплерівських наукова конференція, у рамках якої були представлені перші результати спостережень. Серед них було відкриття планети з придатною для проживання зоною навколо схожої на Сонце зірки.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі