Примітивні водорості можуть виявитися першими рослинами на планеті

Поділитися
© ul.aif.ru
У Китаї виявлено скам'янілості схожі на примітивні водорості. Ці рослини, швидше за все, є найстарішими з відомих прикладів багатоклітинних рослин.

До цього часу найдавнішими рослинами були породи, які існували приблизно 580 мільйонів років тому. Знайдені скам'янілості виявилися набагато старшими. Щоправда, наскільки вони давні змогли визначити лише за віком сусідніх порід, які датувати точно. Оцінивши глибину залягання зразків, науковці дійшли висновку, що останки знаходяться в шарі віком від 635 до 580 мільйонів років.

Знахідка становить «впресовані» в породу відбитки бурого кольору. Деякі з них схожі на гілки, а інші на пластини. Найбільше останки нагадують сучасні бурі водорості. Крім того, деякі екземпляри мають багато спільного з примітивними тваринами, що володіють двосторонньою симетрією.

Наразі не видається можливим зробити точні висновки, чи були знайдені в Китаї останки рослинами або тваринами. У науковців не дуже багато інформації про те, як виглядали такі давні мешканці планети, тому на сьогодні їхня класифікація не розроблена.

Якщо датування виявлених в Китаї останків підтвердиться (і більш того, якщо підтвердиться його нижня межа), фахівцям доведеться переглянути свої погляди на ранні етапи біологічної еволюції. Уважають, що життя на Землі з'явилося близько 3,4 мільярда років тому, а близько 2 мільярдів років тому на планеті виникли перші багатоклітинні істоти. Довгий час у земній атмосфері й в океанах не було кисню - він з'явився завдяки діяльності деяких мікроорганізмів. Більшість науковців дотримується думки, що вода наситилася цим газом близько 500 мільйонів років тому - відповідно, раніше цього часу не могли з'явитися і поширитися складні багатоклітинні організми, які потребують O2 (утім, деякі з них могли мешкати в прибережних водах, у яких концентрація кисню була вищою). Нові результати ставлять цю градацію під сумнів.

За матеріалами Wired

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі