Риба-робот буде досліджувати глибини океанів

Поділитися
© borisakunin.livejournal.com
Штучна риба у воді з відстані кількох метрів майже не відрізнити від справжньої, тільки лише її невисока швидкість пересування здатна видати роботизовану сутність.

Інженери з Массачусетського технологічного інституту розробили нового компактного робота, виконаного у вигляді риби. Нова робо-риба здатна плавати разом зі справжніми рибами і морях і океанах, вивчаючи їх звички і проводячи глибоководні дослідження.

Розробники робота впевнені, що новинка допоможе значно краще дослідити важкодоступні океанські ущелини, гроти і розломи, куди звичайним водолазам або батискафам доступ закрито. «Роботи можуть використовуватися і в екологічних цілях - вони здатні здійснювати постійний моніторинг стану води, стежити за шкідливими викидами», - кажуть в інституті.

Професор Камал Юсуф, один з розробників роботизованої риби, каже, що створені зразки здатні тривалий час працювати автономно. За його словами, перші роботи-риби в інституті були створені ще в 1994 році, однак тоді вартість одного механізму складала декілька десятків тисяч доларів, розмір робота був майже метр у довжину, а після запуску роботів в океан багато з них були втрачені через нестабільну роботу системи зв'язку, передає cybersecurity.

Тепер помилки 15-річної давності враховані і виправлені – нові робо-риби істотно менше і мають розвинені засоби комунікацій. Як розповідають у Массачусетсі, Robotuna (Робо-тунець) складається з 6 незалежних моторів і 2843 інших вузлів, довжина кожного робота менше 30 сантиметрів. В руках у розробників зараз є кілька різних робо-риб, кожна з яких має своє призначення, розмір, забарвлення, робочі характеристики. Залежно від моделі робота і його розмірів, споживають вони від 2,5 до 5 ватів електроенергії. Зараз електропостачання риб йде за рахунок зовнішніх джерел, наприклад акумулятора, але у майбутніх варіантах риб інженери сподіваються впровадити нові джерела живлення.

"Шкіра" всіх робо-риб складається з гнучкого і м'якого полімеру, який не пропускає воду. На вигляд і дотик такий полімер досить сильно схожий на справжню луску риб. "Така зовнішня конструкція робить їх більш маневреними, роботи точно повторюють рухи справжніх риб, що працюють за рахунок м'язів", – говорить Юсуф. !zn

Читайте також:

Фізики перетворили бульбашки повітря в мікророботів


За комп'ютером - робот-бухгалтер


Google отримав права на свій автомобіль без водія


Японці створили робота для приготування суші

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі